7 octombrie - Ziua Internationala a Muncii Decente

Rezultatul vox-pop-ului efectuat pe strada in cursul zilei de azi ma face sa incep acest articol altfel decat intentionam. Prin urmare, voi incepe asa: Maine - 7 octombrie 2008 - este Ziua Internationala a Muncii Decente.

Rezultatul vox-pop-ului efectuat in cursul zilei de azi ma face sa incep acest articol altfel decat intentionam. Prin urmare, voi incepe asa:

Maine - 7 octombrie 2008 - este Ziua Internationala a Muncii Decente.

O singura persoana (din 14 pe care le-am intervievat) a stiut ce eveniment aduce cu ea ziua de maine. In rest, la intrebarea "Stiti ca maine este ziua internationala a muncii decente?" iata ce raspunsuri am primit:

"Nici n-am auzit ca ar exista asa ceva" - Daniela, operator credite
"Nu, nu stiu nimic" - Sarbu Georgeta, maturator stradal.
"Stiu, da. Mare lucru nu prea stiu. Am auzit aseara la televizor" - Andrei Ioana, infirmiera.
"Eu am muncit pe vremea comunistilor si nu era decent, da' nici astia de acu' nu sunt decenti.

Totul vine de sus, de la guvernare" - Constantin Preduca, pensionar.

Ce inseamna munca decenta? O buna parte dintre cei care au participat la acest vox-pop nu au stiut, dar nu s-au abtinut de la banuieli:

"Banuiesc ca in conditii bune, sa nu te jigneasca nimeni si sa muncesti atat cat este scris in contract" - Stela Bucur, head office Unicredit.
"Cred ca o firma buna, bani mai multi, conditii mai bune" - Liviu, programator.

Din moment ce acesta este un eveniment international si in Romania nu se stiu prea multe, am decis sa sondam terenul si printre romanii care au ales sa munceasca in strainatate:

"Nu stiam nimic. Cred ca decenta inseamna curata si bine platita - conform muncii depuse." Nicolae Ionasanu, director societate, Franta.

Radu Ionescu, inginer, Statele Unite ale Americii, a plecat din Romania in 1994: "In seara asta a fost prima oara cand am auzit.

In principiu, in USA sindicatele sunt slabe catre neexistente, exista doar in aviatie, productia de masini etc. Majoritatea covarsitoare a lucratorilor americani nu face parte din niciun sindicat si nici o organizatie care sa lupte pentru apararea drepturilor. Ce ar putea fi interesant aici este urmatorul lucru: exista un nivel de salariu minim federal, iar fiecare stat isi poate impune salariul minim pe ora. Sunt mai multi politicieni care se zbat pentru ridicarea acestuia la 9 dolari pe ora pentru ca la actualul salariu minim de 6 dolari si iti trebuie doua joburi sau mori de foame. Eu cam atat stiu despre aceasta lupta pentru o munca decenta."

Daca vrei sa afli mai multe despre conceptul de munca decenta, click AICI

Chiar daca in randurile romanilor Ziua Muncii Decente nu este mai deloc cunoscuta, sindicatele au pus la punct si un program pentru aceasta zi.

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA", Blocul National Sindical, Confederatia Sindicatelor Libere din Romania "Fratia" si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania organizeaza marti, 7 octombrie, un miting si un mars in capitala. Conform comunicatului primit pe adresa redactiei, programul zilei de maine este urmatorul:

ora 11.00 - Adunarea in Piata Constitutiei
ora 11.30 - Mars in jurul Palatului Parlamentului.
ora 12.30 - Discursurile liderilor confederatiilor sindicale
ora 13.00 - program artistic (recital Ducu Bertzi, moment umoristic cu Nae Lazarescu si Vasile Muraru, recital Fuego)

In acest comunicat se mai precizeaza ca, avand in vedere ceea ce se intampla in aceste zile (disputa provocata de cresterea salariilor profesorilor, lipsa de politica unitara in privinta salarizarii, declaratia de eliminare a Contractului colectiv de munca unic la nivel national, faptul ca niciun partid nu a preluat in strategia proprie angajamentul de a continua aplicarea acordului referitor la raportul dintre salariul minim si salariul mediu) exista posibilitatea ca politicienii sa nu doreasca instaurarea muncii decente.

 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andreea pe 7 Oct 2008, 08:53
    Ziuna Internationala a muncii decente!!!

    Decenta in munca nu trebuie privita doar prin prisma unui singur punct de vedere....nu se limiteaza la conditiile de munca, ci si la munca prestata, remuneratie, etc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod