De ce este bine să lucrezi de acasă

Dacă lucrezi de acasă sau din alte locații, nu la birou, ești mai fericit cu privire la locul tău de muncă și s-a dovedit că lucrezi chiar și mai mult decât persoanele care stau la birou, conform unei noi analize făcută de Universitatea Cardiff.
Dar există și un dezavantaj - persoanele care lucrează de la distanță tind să lucreze mai multe ore și au probleme când vine vorba de separarea muncii de viața de acasă.

Motivul pentru care este mai bine să lucrezi de acasă


Punerea în balanță a acestor argumente pro și contra este importantă, după cum au dezvăluit cercetătorii în revista New Technology, Work and Employment, deoarece munca de acasă este o tendință din ce în ce mai des întâlnită. În Marea Britanie, țara de unde sunt autorii studiului, procentul persoanelor care lucrează la birou a scăzut de la 75% în 2001 la 66% în 2012.
Iar în Statele Unite, procentul angajaților de acasă a crescut de la 20% în 2003 la 24% în 2015.

Cercetătorii au declarat că angajatorii beneficiază de pe urma faptului că își lasă angajații să lucreze de acasă. În cadrul sondajelor de opinie, persoanele care lucrează de acasă spun mai des că slujba lor necesită multă muncă și că lucrează adesea peste programul normal de muncă pentru a-și rezolva sarcinile și, de asemenea, că depun mai mult efort decât este cerut. Ca exemplu, 39% dintre angajații aflați la distanță spun că lucrează peste programul de lucru, față de cei 24% dintre angajații de la birou.


Iar angajatorul beneficiază dacă lucrezi de acasă din mai multe privințe - persoanele care lucrează la distanță tind să aibă un nivel mai înalt al satisfacției în muncă și consideră că joburile lor sunt mai plăcute și mai stimulante decât persoanele care fac același lucru, dar la birou.

Însă lucratul de acasă pentru mai multe ore decât programul normal este corelat și cu anumite riscuri, în special incapacitatea de a izola munca de alte aspecte ale vieții. Acest lucru se reflectă în dificultățile relativ mari în oprirea muncii și relaxarea la sfârșitul zilei.
Alan Felstead, unul dintre autorii studiului și profesor la școala de științe sociale, afirmă că angajații aflați la distanță pot beneficia de pe urma modalităților de restabilire a limitelor dintre muncă și relaxare. Unele persoane reinventează biroul acasă, alții se mută de la o masă la alta. Cu toate că este nevoie să fie realizate mai multe studii, detașarea muncii de loc reprezintă un aspect important al schimbării naturii muncii în secolul 21.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod