Parbrizul fara stergatoare, un "vis" realizabil

Ideea unei masini care sa nu mai aiba nevoie de stergatoare de parbriz nu pare rea deloc, nu-i asa? Ei bine, s-ar putea ca in cinci ani, autoturismele noi sa nu mai fie dotate cu enervantele stergatoare.
Ideea unei masini care sa nu mai aiba nevoie de stergatoare de parbriz nu pare rea deloc, nu-i asa? Ei bine, s-ar putea ca in cinci ani, autoturismele noi sa nu mai fie dotate cu enervantele stergatoare. La drum lung, atunci cand ploua, stergatoarele pot fi de-a dreptul obositoare. Probabil ca la asta s-a gandit si designerul italian Leonardo Fioravanti atunci cand a creat un parbriz special care, cu ajutorul nanotehnologiei, se curata singur.

Parbrizul cu auto-curatare este realizat dintr-o sticla speciala, careia ii sunt aplicate patru tratamente.
Primul "strat" filtreaza lumina solara si este impermeabil. Cel de-al doilea strat este format din micro-particule de praf care imping murdaria spre marginea parbrizului. Al treilea strat il activeaza pe cel de-al doilea, fiind dotat cu senzori pentru mizeria de pe parbriz. In sfarsit, cel de-al patrulea "strat" este un conductor de electricitate care pune in miscare intregul mecanism.

Sistemul este deja functional, fiind instalat pe automobilul concept numit Hidra, insa Fioravanti sustine ca, in cinci ani, ar putea intra in productia de masa.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod