Teroare la Paris: Orașul iubirii, sub șocul celui mai grav atentat din Franța

Atentatul de la Paris a provocat o reacție imediată a opiniei publice, care și-a manifestat solidaritatea cu victimele atacului


Printre cei uciși se numără caricaturiștii Cabu, Charb, Tignous și Wolinski, extrem de cunoscuți în Franța.

Charb, alias Stéphane Charbonnier, în vârstă de 47 de ani, ocupa postul de director al publicației după plecarea lui Philippe Val în 2009. El a mai lucrat la publicațiile L'Echo des Savanes, Télérama, Fluide Glacial și L'Humanite.

Cabu, 76 de ani, care a lucrat pentru periodice ca Rock&Folk, La Grosse Bertha, Le Figaro, Le Monde și Hara-Kiri, a publicat numeroase albume, printre care Le Grand Duduche, L'Ennemi intérieur și Mon boeuf.

Atacul a durat între cinci şi zece minute.
A fost un adevărat carnagiu
Martin Boudot
Tignous colabora cu publicațiile Charlie Hebdo și cu Fluide Glacial, iar Wolinski, 80 de ani, mai lucrase la publicațiile Action, L'Humanité, Le Nouvel Observateur și Paris Match.

Săptămânalul satiric francez a fost ameninţat în numeroase rânduri după ce a publicat caricaturi cu profetul Mahomed în 2006. În noiembrie 2011, sediul publicaţiei a fost distrus de un incendiu provocat, catalogat "atentat" de către Guvernul de atunci.
În 2013, un tânăr în vârstă de 24 de ani a fost condamnat la închisoare - cu suspendare - după ce a îndemnat, pe Internet, la decapitarea directorului Charlie Hebdo, în urma publicării unor caricaturi cu Mahomed.

Peste 5.000 de oameni au participat miercuri la marşul organizat la Paris în semn de solidaritate cu victimele redacţiei Charlie Hebdo, anunţă surse din cadrul poliţiei citate de AFP.
Pe pancartele participanţilor se putea citi "Eu sunt Charlie" şi "Charb a murit liber".

Marşul a fost organizat la apelul formaţiunilor politice de stânga (Partidul Socialist, Partidul Radical de Stânga, Partidul Comunist, Partidul Stângii, Europa Ecologică a Verzilor). "Marşul tăcerii este o reacţie la atacul terorist comis la redacţia Charlie Hebdo. Este o iniţiativă a partidelor republicane", a declarat Jean-Christophe Cambadélis, liderul Partidului Socialist.

Franţa a decretat doliu naţional, joi, în memoria victimelor atentatului care a vizat redacţia revistei Charlie Hebdo, anunţă preşedintele Francois Hollande, notând că cele 12 persoane ucise au murit pentru un principiu, relatează AFP, citată de Mediafax.
"Aceşti oameni au murit pentru un principiu", a declarat Hollande.
"Cea mai bună armă a noastră este unitatea. Nimic şi nimeni nu ne pot diviza", a subliniat Hollande.

Joi va fi doliu naţional în Franţa, iar toate drapelele vor fi în bernă, a declarat preşedintele.

Cea mai bună dovadă a faptului că atacul terorist n-a reușit să impună frica asupra libertății este că site-ul săptămânalului Charlie Hebdo poate fi din nou accesat, după ce timp de mai multe ore a fost inactiv. Conținutul obișnuit al site-ului este suspendat, iar URL-ul charliehebdo.fr arată un chenar albastru pe fond negru pe care sunt scrise, cu litere alb și gri, cuvintele "Je suis Charlie", devenite un adevărat slogan în mediul online pentru cei care susțin libertatea de expresie și condamnă acest atac brutal, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.


Foto: AFP/Mediafax

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod