Suntem ultima generație care poate salva natura

Viața sălbatică de pe întregul glob a scăzut cu un procent alarmant de 60% în doar patru decenii, din cauza poluării accelerate, despăduririlor, schimbărilor climatice și a altor factori provocați de oameni, ducând la apariția unei crize impresionante, după cum a afirmat World Wildlife Fund (WWF) într-un nou raport. Și se pare că suntem ultima generație care mai poate salva natura.

Faci parte din ultima generație care mai poate salva natura


Numărul total de peste 4.000 de specii de mamifere, păsări, pești, reptile și amfibieni a scăzut rapid între anii 1970 și 2014. Ratele actuale de extincție a speciilor sunt de până la 1.000 de ori mai mari decât înainte ca implicarea umană în ecosistemele animalelor să devină un factor important. Proporția terenurilor de pe planetă care nu sunt modificate de oameni este proiectată să scadă de la un sfert la o zecime până în 2015, din cauza eliminării habitatelor, vânătorii excesive, poluării, bolilor și schimbărilor climatice care continuă să se răspândească.

Se dorește elaborarea unui tratat internațional, modelat pe baza acordului privind clima de la Paris, pentru protejarea vieții sălbatice și inversarea impactului uman asupra naturii.
Eforturile actuale de a proteja natura nu pot ține pasul cu viteza distrugerilor provocate de om.

Criza este fără precedent când vine vorba de viteză și amploare. Este vorba despre 40 de ani. Este vorba despre o perioadă atât de scurtă de timp în comparație cu istoria oamenilor pe Pământ. Acum avem puterea de a controla și chiar de a deteriora natura, însă continuăm să o folosim ca și cum am fi vânătorii și culegătorii de acum 20.000 de ani, cu tehnologia secolului XXI. Încă nu apreciem cu adevărat natura, iar acest lucru trebuie să se oprească. Suntem prima generație care știe că distruge planeta și ultima care o poate salva.

Raportul a constatat, de asemenea, că 90% dintre păsările marine au plastic în stomac, în comparație cu 5% în 1960, în timp ce aproximativ jumătate din coralii de apă mică au murit în ultimele trei decenii.
Numărul animalelor a scăzut cel mai rapid în zonele tropicale din America Latină și Caraibe, cu o scădere de 89% a populației din 1970, în timp ce speciile care se bazează pe habitatul de apă dulce au scăzut în populație cu 83%. Viața sălbatică nu e doar un lucru plăcut de privit. Sănătatea umană, aprovizionarea cu alimente și medicamente, precum și stabilitatea financiară globală sunt afectate de declinul vieții sălbatice și al naturii.

Este nevoie de acțiuni la nivel internațional în următorii doi ani pentru a opri distrugerea naturii, după cum au realizat specialiștii de la WWF. Aceștia le-au cerut guvernelor și companiilor să încheie o înțelegere asemănătoare cu acordul de la Paris din 2016 pentru schimbările climatice.
Dacă vrem o lume cu papagali de mare (puffins) și urangutani, aer curat și suficientă mâncare pentru toată lumea, avem nevoie de acțiuni urgente din partea liderilor și de o nouă înțelegere a naturii. Este nevoie ca oamenii să înceapă un program global de recuperare. 

World Wildlife Fund
 le-a cerut celor 196 de state membre ale Convenției privind diversitatea biologică să ia în considerare o serie de obiective atunci când se întâlnesc în Egipt la sfârșitul lunii noiembrie. De asemenea, a încurajat un acord care va fi semnat la cea de-a 75-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite în 2020. 

Grupul tinde către un obiectiv care ar fi echivalent cu obiectivul de 2 grade pentru limitarea creșterii temperaturii globale al acordului de la Paris.
Încă trebuie stabilit exact obiectivul. Există o limită a ceea ce putem distruge și o cantitate minimă a naturii care trebuie conservată. 
13 Noiembrie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod