Mamele preferă fetele și tații preferă băieții, conform unui nou studiu

Părinții ar trebui să își iubească toți copiii în mod egal. Doar că, subconștient, mamele preferă fetele, iar tații preferă băieții, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii finlandezi și americani.

De ce preferă mamele fetele, iar tații băieții?


Femeile văd de obicei fiicele ca fiind bune și investesc mai mulți bani în ele, în timp ce bărbații au arătat o ușoară preferință pentru băieții lor. Iar concluzia ar putea arăta efectele schimbărilor sociale - subconștient, părinții care conduc familia preferă fiicele în locul fiilor. În China, politica familiei cu un singur copil care s-a relaxat în 2015 a dus la avortul, răpirea și omorârea fiicelor. Chiar până în 2011, americanii spuneau că ar fi ales un fiu în locul unei fiice, dacă ar fi putut avea un singur copil. Iar inegalitățile de gen persistă în diferența de salarizare, în reprezentarea politică și în domeniul sănătății.
Însă fetele pot câștiga inimile unui grup: părinții.

Măsurarea cu exactitate a preferințelor oamenilor este dificilă, dar ultimul studiu face parte dintr-o cercetare în creștere, care utilizează teste inteligente pentru a dezvălui sentimentele reale. Și sugerează că fetele câștigă teren. Oamenii pot vorbi despre preferințele lor, dar nu știu întotdeauna ce își doresc și se pot minți și singuri. Aceștia pot spune un lucru și acționa diferit, dar multe cercetări pe această temă arată că, în multe culturi, se spune că sunt preferați băieții, dar se pare că sunt preferate fiicele.

Cercetătorii au analizat preferințele a 347 de femei și 423 de bărbați pentru un copil de sex feminin sau masculin și au folosit un test simplu pentru a măsura preferințele subconștiente sau implicite.
În cadrul testului, participanților li s-a arătat o serie de imagini rapide cu fete și băieți și li s-a cerut să le clasifice cu adjective subtile pozitive sau negative. Atunci când au fost întrebate direct, femeile au avut o preferință destul de clară pentru fiice, în timp ce bărbații aveau o preferință mai puțin clară pentru băieți. 

Acesta nu a fost rezultatul la care se așteptau oamenii de știință. Aceștia voiau să vadă dacă ipoteza Trivers-Willard este adevărată. Această teorie afirmă că părinții mai înstăriți preferă băieții, în timp ce femeile mai sărace preferă fiicele. Dar nu au găsit nimic în legătură cu acest subiect. Deși acest studiu nu le-a cerut oamenilor să își explice preferințele, suspectează că o serie de schimbări sociale și culturale au înclinat balanța către fiice.
Fetele sunt, în primul rând, percepute ca fiind mai valoroase. Acestea au rezultate mai bune la școală. Participanții la studiu au fost mai dispuși să investească bani în organizații caritabile care susțin femeile și fetele. 

Unele teorii sugerează că oamenii investesc mai mult din timpul lor într-un copil de același sex pentru că acel timp este mai eficient. Acest lucru s-a schimbat într-o oarecare măsură, deoarece femeile au câștigat mai mult acces și acceptare în mai multe activități tradiționale considerate masculine. Însă această extindere nu pare a fi simetrică și pentru activitățile pe care băieții și mamele le pot împărtăși. 

Asemenea prejudecăți ale părinților poate că nu cauzează daune semnificative în familiile cu doi părinți.
Dar ar putea însemna că acei copii cu un singur părinte ar putea să fie privați de anumite lucruri, iar acest lucru este adevărat în special pentru băieții mamelor singure. Acest lucru poate fi deosebit de important, dat fiind faptul că mai mult de 80% dintre părinții singuri sunt mame. Dacă ești singurul părinte al copilului tău, ai o responsabilitate morală să fii conștient de acest lucru.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod