cancer de san

Studiu: Imunoterapia poate reduce riscul de recidivă al cancerului la sân

O nouă speranță pentru femeile care suferă de cancer la sân: tratarea cancerului de sân triplu-negativ prin imunoterapie, laolaltă cu chimioterapia, poate reduce substanțial riscul unei recidive.
Un studiu clinic privind efectul imunoterapiei şi chimioterapiei a evidențiat o reacție promiţătoare antitumorală la femeile cu vârste între 22 şi 80 de ani, a explicat Peter Schmid, de la Queen Mary University din Londra şi St Bartholomew's Hospital, autorul principal al cercetării.

Cancerul la sân triplu-negativ apare în aproximativ 15% dintre cazuri de cancer mamar și afectează multe femei tinere, multe dintre acestea fiind diagnosticate la vârsta de 40-50 de ani. Tratamentul standard se bazează pe chimioterapie, la care multe paciente capătă repede rezistență. Dacă boala se extinde în corp, pacientele mai au cel de trăit cel mult 12-15 luni, notează Barts Health NHS Trust.

Noul tratament combină chimiterapia administrată săptămânal cu medicamentația de imunoterapie (atezolizumab), aplicată o dată la două săptămâni.
Chimioterapia acționează la suprafața tumorilor, permițând sistemului imunitar să recunoască mai ușor cancerul și să lupte împotriva lui.

Potrivit profesorului Schmid, "cancerul la sân triplu-negativ este o formă deosebit de agresivă de cancer cu potenţial devastator asupra vieţilor" persoanelor afectate.

"Aceste rezultate sunt un mare pas înainte. Schimbăm modul în care este tratat cancerul la sân, demonstrând pentru prima oară că imunoterapia are o rată substanțială de supraviețuire", a declarat autorul principal al cercetării, profesorul Peter Schmid.

"Aceste rezultate sunt un mare pas înainte.
Am căutat cu disperare opţiuni mai bune de tratament. Aceste rezultate preliminare sugerează că adăugarea imunoterapiei la chimioterapie conduce la reducerea substanţială a recurenţelor acestei forme de cancer de sân. Sunt rezultate preliminare, dar sunt foarte promiţătoare. Dacă prevenim revenirea cancerului, putem vindeca mai mulţi pacienţi, însă avem nevoie de date pe termen mai lung pentru a confirma acest lucru"
, a adăugat cercetătorul.

Studiul publicat luni în New England Journal of Medicine a fost prezentat la congresul din 2018 de la Munchen al Societății Europene pentru Oncologie Medicală și s-a desfăşurat în 124 de locuri din 21 de ţări, în perioada martie 2017 - septembrie 2018.

Aproximativ 784 de paciente au beneficiat de imunoterapie cu pembrolizumab, înainte şi după operaţie, în timp ce 390 de persoane au primit un placebo.
Ambele grupuri au urmat chimioterapie.

Pacientele care au beneficiat de imunoterapie au avut şanse mai mari de a se vindeca de cancer în comparaţie cu cele din al doilea grup.

Aproximativ 64,8% dintre cele care au beneficiat de imunoterapie nu au prezentat semne de cancer în ţesuturi, comparativ cu 51,2% dintre cele tratate prin chimioterapie şi placebo.

Noua abordare în tratarea cancerului la sân este analizată în prezent de autoritățile din sănătate și va fi introdusă în viitorul apropiat în centrele de tratament. Până atunci, pacientele de la spitalul St Bartholomew cu cancer la sân triplu-negativ beneficiază de imunoterapie fără să mai fie nevoie de testele clinice.


Foto: Depositphotos
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod