Labirintul din care a ieşit Simona Halep, o mare campioană

Simona Halep este prima campioană care a schimbat paradigma pregătirii în sportul de performanţă românesc. S-a născut în 1992. Este un copil care nu a avut probleme materiale, iar cariera ei a

Simona Halep este prima campioană care a schimbat paradigma pregătirii în sportul de performanţă românesc. S-a născut în 1992. Este un copil care nu a avut probleme materiale, iar cariera ei a fost supervizată de părinţi. Motivaţia ei vine din altă parte. Nu s-a antrenat de foame, nu a fost selectată de un antrenor la o vârstă fragedă şi nici nu s-a transformat într-un sclav al efortului, văzând prin sport singura soluţie de a avea o viaţă demnă.

Aşa era până acum, iar după 1990 acest sistem al sportului de partid şi de stat s-a prăbuşit, nefiind nici până azi înlocuit. Lipsa de performanţă a sportivilor români aici trebuie căutată.

În fotbal, se practică, în linii mari, acelaşi sistem feudal de selecţie, de promovare pe pile şi de exploatare la maximum atât a copiilor cât şi a părinţilor. Există Academia Hagi, o picătură într-un ocean şi dacă observaţi dinamica acestei şcoli de fotbal, aproape a schimbat un întreg campionat. Deja echipele de primă ligă se bat să ia jucători de acolo.

În momentul în care copiii nu mai fac sport de foame se schimbă două lucruri - sunt mai puţini pe terenul de sport, dar cei care vin sunt mult mai motivaţi.  Ca să faci performanţă e nevoie de multă ambiţie şi, nu de una prostească, ci de o ambiţie dublată de rutină.

Nu e chiar atât de uşor să faci trei, patru ore de antrenament zi de zi, fără a avea nici cea mai mică siguranţă că vei reuşi. Viaţa unui sportiv profesionist e precară, fiind presat de grija de a nu se accidenta şi grija de a câştiga. La asta se adaugă şi nesiguranţa zilelor de după sfârşitul carierei. Dacă nu reuşeşte să ajungă în top şi să se îmbogăţească s-ar putea să trăiască într-o zonă gri dintr-un salariu de antrenor de copii, profesor de sport sau instructor.

E mult mai sigur în zilele noastre să studiezi ”computer sience”. Cu toate acestea, de săptămâna viitoare, zeci de fetiţe vor lua cu asalt terenurile de tenis visând să ajungă Simona Halep.

Cumva, succesul ei va genera o emulaţie de care acest sport la care suntem destul de talentaţi a dus mare lipsă. Unele vor reuşi, altele nu, dar se va juca mult tenis, ceea ce reprezintă primul pas pentru a avea un nou campion.

Simona Halep a deschis calea lupilor singuratici, acei copii şi adolescenţi care îşi vor lua destinul în propriile mâini, neputându-se baza decât, pe cel mult, sprijinul părinţilor. Dacă priviţi parcursul Simonei veţi descoperi cât de muncit e succesul ei. A făcut parte dintr-un pachet de jucătoare, alături de Sorana Cârstea şi Monica Niculescu, a avut victorii şi multe înfrângeri.

La un moment dat, părea că Simona nu va reuşi la cel mai înalt nivel, iar Sorana Cârstea va fi vedeta generaţiei, dar, cumva, viaţa a luat-o în altă direcţie, iar ambiţia Simonei a adus-o până aici.

Toţi o aplaudă astăzi pe Simona, văd doar marea campioană, o invidiază pentru că la 22 de ani e multimilionară, dar nimeni nu are chef să analizeze cum a reuşit. Şi poate că aici e secretul succesului, în ceea ce decizi să sacrifici pentru a-ţi urma visul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod