De ce nu-şi găsesc absolvenţii de facultăţi româneşti locuri de muncă?

Prăbuşirea învăţământului universitar din România va avea efecte pe care puţini le bănuiesc la această oră. Dar, dacă nu se face ceva pentru reabilitarea lui, pentru a avea şi România o

Prăbuşirea învăţământului universitar din România va avea efecte pe care puţini le bănuiesc la această oră. Dar, dacă nu se face ceva pentru reabilitarea lui, pentru a avea şi România o universitate în Top 100 internaţional şi cel puţin cinci  în primele 500 din lume, efectiv, într-un deceniu, diplomele de la universităţile româneşti nu vor mai avea nicio valoare.

Problema e complicată şi cel mai mult îi va afecta pe tinerii care nu au suficiente resurse să studieze în străinătate, indiferent de cât de buni sunt la învăţătură.

O dată cu creşterea salariilor, vor fi din ce în ce mai mulţi absolvenţi cu diplome puternice care vor intra pe piaţa muncii din România. Absolvenţii facultăţilor româneşti nu vor fi neapărat discriminaţi, dar vor fi mult mai slab pregătiţi pentru a face faţă competiţiei.

Se pare, ocupaţi cu clasa zero, că nimeni nu bagă în seamă pericolul care se apropie. Peste 25 de procente dintre elevii care au luat examenul de bacalaureat au plecat să studieze în străinătate. În momentul în care salariile specialiştilor de la noi se vor apropia de cele din străinătate, nimic nu-i va opri să se întoarcă.

Oricum, mulţi dintre ei aplică deja pentru poziţii de top.

Din cauza indolenţei şi a corupţiei, zeci de mii de tineri vor avea mai puţine şanse de a fi utili societăţii pentru că, pur şi simplu, competivitatea de pe piaţa muncii va creşte extrem de mult, iar ei n-au avut şansa de a urma o facultate competitivă.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod