De ce bărbatul are dreptul să înşele, iar femeia nu?

În civilizaţiile occidentale, o aventură extraconjugală duce, de cele mai multe ori, la sfârşitul relaţiei. În România nu e tocmai aşa. Bărbatul e iertat, femeia e condamnată. De ce?
În civilizaţiile occidentale, o aventură extraconjugală duce, de cele mai multe ori, la sfârşitul relaţiei. În România nu e tocmai aşa. Bărbatul e iertat, femeia e condamnată. De ce?
În România, dezbaterea asupra înşelatului în cuplu e cumva diferită faţă de cea din ţările occidentale. În cultura SUA, dacă un partener calcă greşit e echivalent cu sfârşitul relaţiei.
Cel puţin asta ne spune seria de intrigi din filmele de la Hollywood. Această restricţie are legătură cu morala strictă a americanilor, o societate în care cel care minte trebuie să suporte consecinţele. În România, valorile sunt relative, iar minciuna e privită cu îngăduinţă.

Cine este şeful?


Femeile din România sunt mai iertătoare. Privesc bărbaţii cu mai multă înţelegere şi se gândesc întotdeauna la salvarea relaţiei şi nu la distrugerea ei.
Asta în cazul în care e vorba de un accident. Dacă e vorba de ”trădare”, cum spune Caragiale, lucrurile se schimbă. Dar nici atunci, bărbatul nu e de vină, ci, mai degrabă, cealaltă femeie.
Acest lucru se întâmplă pentru că în viaţa cuplurilor din România, partenerii nu sunt egali. Bărbatul păstrează încă un ascendent asupra femeii. Acesta, de cele mai multe ori, e unul material.
Aduce cei mai mulţi bani în casă, e şef şi i se acceptă ”mici greşeli”.
Pe de altă parte, o femeie nu are dreptul să greşească. Aceeaşi inegalitate îi refuză femeii şansa de a călca greşit. Dacă înşeală, trebuie să plătească. Bărbatul se consideră umilit, rănit în orgoliul propriu, iar cuplul se destramă.
5 Noiembrie 2010
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ion ionele pe 30 Aug 2013, 20:01
    da,barbatul ARE "dreptul" sa insele!

    Ce este "casatoria"?Este un "pact" intre un barbat si una sau mai multe femei-depinde de cultura populatiei-,in care barbatul se obliga sa intretina familia astfel formata,iar femeia se obliga sa aiba relatii sexuale DOAR cu acel barbat! De ce? Pt ca materialul genetic a barbatului sa supravietuiasca! Materialul genetic a femeii oricum va supravietui cu sanse net mai mari(indiferent daca are copil de la acel barbat sau inseala cu cineva). Barbatii nu pot fi niciodata siguri 100% ca copilul este a lor(deci ca duc mai departe codul genetic al lor)! Determinarile pot EXCLUDE paternitatea cu 100%, insa pot dovedi DOAR cu 95% ca copilul este a lor.Femeii insa in ambele cazuri merge mai departe codul genetic. Barbatul daca inseala femeia are de a face socoteala cu capul familiei in care a calcat(deci poate risca si viata lui).Daca cu cine inseala sotia ,nu e casatorita,e un punct in plus pt barbat,avand mai multe sanse de a crea urmasi. Femeia NU are dreptul sa traga la raspundere pt acest fapt,insa barbatul are acest drept!Pt ca PACTUL casatoriei este incalcata daca femeia inseala!DE CE? Pt ca barbatul nu numai ca descendent care sa aiba genele lui,ba chiar va creste "cucul" nevestei. Asta nu este patriarhat,ci este logica VIETII,care logica a fost denaturalizata si distorsionata de feminism si dogmele feministe...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod