Cealaltă femeie, emigrantul şi iluzia

Am un prieten care a decis să-şi refacă viaţa după o relaţie de 15 ani cu o femeie. De fapt, am mai mulţi prieteni care au luat o astfel de decizie. Criza vârstei de mijloc nu e o glumă la

Am un prieten care a decis să-şi refacă viaţa după o relaţie de 15 ani cu o femeie. De fapt, am mai mulţi prieteni care au luat o astfel de decizie. Criza vârstei de mijloc nu e o glumă la bărbaţi.

După ce se află un anumit timp într-o relaţie lungă, le trece prin cap să schimbe ceva. Simt nevoia să înceapă o viaţă nouă. Poate şi femeile simt asta, dar ele, de multe ori, se apucă şi schimbă doar mobilele prin casă sau se duc la cumpărături. Cei mai mulţi dintre bărbaţi n-au atâta imaginaţie şi pleacă într-o altă relaţie.

Nu ştiu de ce, poate fără motiv, întotdeauna am considerat această plecare a unui bărbat dintr-o relaţie lungă în alta precum călătoria unui emigrant.

Şi unul şi celălalt au o grămadă de frustrări, poartă în bagaje o grămadă de mici înfrângeri şi multă nefericire. Şi unul şi celălalt trăiesc într-o lume a iluziei, sperând că o călătorie sau o altă femeie o să rezolve toate problemele.

Şi într-o situaţie şi în cealaltă există învingători şi învinşi, dar nici unii, nici ceilalţi nu prea vorbesc despre asta.

De un an de zile urmăresc blogul unei bune prietene care a plecat în Canada. E o femeie dârză, munceşte mult, se zbate şi cu toate acestea în textele ei găsesc frustrare şi nefericire la aceeaşi intensitate ca şi atunci când trăia aici.

Călătoria ei nu a dus-o într-o lume perfectă. A dus-o într-o lume unde se confruntă cu propriile ei limite, într-o lume în care nu mai poate da vina pe nimeni şi trebuie să facă totul singură.  Nu poate spune că românii sunt hoţi, că se angajează numai pe pile, că nimic nu funcţionează, că nu e aia şi nu e cealaltă. Acolo a descoperit că sunt mari diferenţe faţă de România, dar singurătatea, munca grea, imposibilitatea de a se integra sunt alt fel de poveri. Ea va învinge, îşi va atinge idealurile, dar, din câte o cunosc, sunt sigur că pentru a reuşi, n-ar fi fost nevoie să plece din România.
E adevărat că şi reuşitele în viaţă sunt diferite, depinde cu ce compari.

Acelaşi lucru se petrece şi când un bărbat iese dintr-o relaţie lungă. Îşi construieşte o lume a iluziei în care toate problemele lui vor fi rezolvate de cealaltă femeie. Dar, de fapt, plecarea nu e decât o confruntare cu propriile limite, cu propriile greşeli făcute în prima relaţie. O să descopere că apropierea dintre doi oameni are nevoie de timp, de răbdare, de efort, de emoţie, iar o soluţie magică nu există. Sau nu există altundeva decât în noi. Acolo sunt toate problemele şi toate rezolvările lor.

Într-un fel, tehnologia, viteza şi imaginile ne fac să credem în iluzie.

Ne fac să credem că există undeva pe pământ un loc unde putem să ne îmbogăţim fără efort, că există o femeie frumoasă care ne rezolvă toate problemele şi nu ne face niciuna, iar noi putem trăi fără stres şi responsabilităţi, navigând pe internet până la sfârşitul lumii. Dar e doar o iluzie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod