Regina a murit. Elisabeta a II-a a încetat din viață: ”Regina a murit în pace, la Balmoral, în această după-amiază”

Regina Elisabeta a II-a a încetat din viață în cursul acestei după-amiezi, la vârsta de 96 de ani. Anunțul a fost făcut de Familia Regală.

”Regina a murit în pace, la Balmoral, în această după-amiază”. Așa a început anunțul tristei vești.  

 

Elisabeta a II-a s-a născut pe 21 aprilie 1926 în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui și ducesei de York. Tatăl ei a urcat pe tron la abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moștenitoarea prezumtivă.

A avut parte de o educație privată, acasă, și a început să își asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Elisabeta a II-a a urcat pe tron la moartea tatălui ei, la 6 februarie 1952, în timp ce se afla în Kenya într-un turneu regal. Încoronarea a avut loc la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey și a fost prima încoronare televizată.

În momentul urcării pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong și Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China și Statele Unite. Winston Churchill era prim-ministru atunci. În timpul domniei sale, Marea Britanie a avut 15 prim-miniștri. Elisabeta a II-a este regina a 15 regate, inclusiv a Regatului Unit, Australiei, Canadei, Noii Zeelande, Jamaicăi, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulelor Solomon, Sfântul Kitts și Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine și Tuvalu. 

A fost cel mai longeviv monarh britanic, cel mai în vârstă și mai longeviv șef de stat în exercițiu și al doilea monarh suveran ca longevitate din istoria lumii (după Ludovic al XIV-lea al Franței). 

În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, fost prinț al Greciei și Danemarcei.

Au avut o căsnicie de 73 de ani, până la moartea Prințului Philip, pe 9 aprilie 2021. Au avut împreună patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex. 

 De-a lungul domniei sale, Marea Britania a avut 15 prim-miniștri. În timpul domniei sale, au existat 14 președinți americani, pe toți i-a întâlnit, cu excepția lui Lyndon Johnson.

Evenimente internaționale majore din timpul domniei sale:

 

 
1953 - moartea lui Stalin
1953 - SUA devin prima țară din lume cu TV color
1957 - satelitul Sputnik ajunge pe orbită
1961 - începe construcția Zidului Berlinului
1969 - Primii oameni ajung pe Lună
1975 - Se termină războiul din Vietnam
1976 - primul zbor al Concorde cu pasageri
1989 - cad regimurile comuniste din Europa de Est
1991 - sfârșitul Uniunii Sovietice
1993 - se naște Uniunea Europeană (tratatul de la Maastricht)
2016 - UK votează să iasă din Uniunea Europeană

Elisabeta și Philip - traseul vieții lor împreună

 

- S-au întâlnit la o nuntă când erau copii, iar drumurile lor s-au intersectat din nou ani mai târziu, când prințesa Elisabeta avea doar 13 ani, iar Philip avea 18 ani. După ce s-au îndrăgostit în adolescență, prințesa Elisabeta și prințul Philip și-au anunțat logodna în iulie 1947, când când Philip avea 26 de ani, iar monarhul 21.

- S-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947 la Westminster Abbey. Elisabeta și Philip nu și-au încheiat ceremonia de nuntă cu un sărut. De fapt, acest lucru a devenit tradiție în rândul cuplurilor regale abia când prințesa Diana și prințul Charles s-au sărutat pe balconul Palatului Buckingham după nunta lor din 1981.

La scurt timp, familia lor a început să se mărească, prințul Charles, urmat de Anne, Andrew şi Edward au apărut în viața lor.

- Prințul Philip a îngenuncheat în fața reginei Elisabeta a II-a la ceremonia de încoronare a Majestății Sale în 1953.

- Regina și Ducele de Edinburgh și-au sărbătorit aniversarea nunții de argint la Palatul Buckingham pe 20 noiembrie 1972. Au fost mai relaxați decât de obicei, totuși nu a existat niciun contact fizic în fotografia oficială.

 

- În 1992, regina a cunoscut ceea ce a fost numit „anul oribil”. Căsătoriile a trei dintre copiii ei s-au încheiat și a avut loc un incendiu catastrofal la reședința Castelului Windsor. Întotdeauna profesionistă, Majestatea Sa a făcut multe apariții publice cu soțul ei în acel an.

- În anul 1999, Philip a sărutat-o pe obraz pe regină, lucru rar întâlnit în aparițiile lor publice.

- Regina și Prințul Philip au revenit în locul unde și-au petrecut luna de miere, pentru aniversarea nunții lor de diamant în 2007.

- Tot ca o raritate, în 2015 s-au ținut de mână în timpul unei ieșiri publice la Londra și au împărțit o pătură în timp ce urmăreau celebrele competiții Braemar Gathering.

- În 2017, cei doi au celebrat 70 de ani de căsătorie, adică nunta de platină. Tot în acest an, prințul Philip și-a anunțat retragerea din viața publică, lăsând-o pe regină să participe la toate angajamentele de una singură.

Cu toate acestea, prințul Philip și-a mai însoțit soția din când în când la evenimente precum nunta Ducelui și Ducesei de Sussex din 2018.

- Regina și Ducele au făcut rar fotografii oficiale împreună. Cu toate acestea, au făcut o excepție pentru cea de-a 99-a aniversare a lui Philip, pe 10 iunie 2020, la Castelul Windsor, unde s-au autoizolat împreună.

- Pe 9 aprilie 2021, Prințul Philip a încetat din viață după o viață dedicată Reginei.  

 

Charles va urca pe tron, Camilla va reveni regină 

 

În momentul în care a anunțat logodna dintre Charles și Camilla, în februarie 2005, cu două luni înaintea nunții lor desfășurate la Palatul Windsor, reprezentanții Palatului au declarat: „Se intenționează ca Doamna Parker Bowles să folosească titlul Alteța Sa Regală Prințesa Consoartă atunci când Prințul de Wales va accede la tron.” 

Anunțul care a venit în ziua în care s-au împlinit 70 de ani de la urcarea pe tron a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. 

În acest an, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a anunțat în cadrul unei declarații cu ocazia Jubileului de Platină că nora sa, Camilla, Ducesă de Cornwall, va deveni regină atunci când Charles va urca pe tron.

În anunțul surpriză, Regina Elisabeta a declarat că este „dorința ei sinceră” ca nora sa să fie cunoscută ca Regină Consoartă.

„Atunci când, la momentul potrivit, fiul meu Charles va deveni Rege, știu că îi veți oferi lui și soției sale, Camilla, aceeași susținere pe care mi-ați oferit-o mie. Este dorința mea sinceră ca, atunci când va veni timpul, Camilla va fi cunoscută drept Regină Consoartă, pe măsură ce își va continua datoria loială”, se arată în declarația Reginei.

Charles și Camilla au fost „emoționați și onorați” de gestul Reginei, au declarat reprezentanții lor, potrivit Daily Mail.
Regina a fost impresionată de munca depusă de Camilla și de loialitatea și susținerea oferite de aceasta Prințului Charles de-a lungul anilor, sunt de părere specialiștii. 

Un sondaj realizat în anul 2015, la zece ani de la căsătoria dintre Camilla și Charles, a arătat că aproape jumătate dintre cetățenii britanici (49%) considerau că Ducesa de Cornwall ar trebui să primească titlul de regină consoartă atunci când soțul ei, Prințul Charles, va moșteni tronul, și nu pe cel de prințesă consoartă, așa cum a decis Casa Regală în momentul căsătoriei celor doi. 

De-a lungul anilor, Camilla a devenit tot mai populară în rândul englezilor, care au reușit să-i descopere personalitatea și să „uite” treptat eticheta de „amantă a Prințului” pe care Camilla a purtat-o ani la rând, în urma divorțului dintre Charles și Diana.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod