A murit Rodica Tapalagă

Actriţa, în vârstă de 71 de ani, a decedat ieri, anunţă Mediafax. Rodica Tapalagă suferea de mai multe afecţiuni, dar cea mai gravă dintre ele a fost colagenoza - boală autoiumună, care determina organismul să nu-şi mai recunoască propriile celule şi să producă anticorpi împotriva acestora.

Actriţa, în vârstă de 71 de ani, a decedat ieri (n.r. 18 decembrie), anunţă Mediafax. Rodica Tapalagă suferea de mai multe afecţiuni, dar cea mai gravă dintre ele a fost colagenoza - boală autoiumună, care determina organismul să nu-şi mai recunoască propriile celule şi să producă anticorpi împotriva acestora.

Timp de 7 ani a facut tratament neîncetat impotriva bolii, însa acesta acum nu a mai dat rezultat. Mai mult, actriţa a fost spitalizată în ultimele luni de viaţă.

"Mama a avut mai multe suferiţe dar una mai gravă o colagenoză care durează de circa 7 ani însă numai în ultimele luni a fost spitalizată.

S-au încercat toate tratamentele, dar boala a fost în stadiu avansat şi dumneaei a dus-o pe picioare şi a vrut să nu renunţe la stilul

de viaţă activ pe care îl avea, ea s-a agravat în ultimele două luni. A fost în spital la Floreasca, dar nu s-a ameliora, după aceea a decedat în şapte zile acasă. Ieri practic s-a întâmplat. Ea e depusă la Biserica Colţea unde pot veni colegii să îşi ia adio să depună un ultim omagiu. Nu am anunţat am vrut să avem răgaz să o plângem", a declarat, fiul acesteia, Barbu Popescu.

"Erau afectaţi rinichii şi plămânii, iar medicii nu au mai putut face nimic, având în vedere ca avea şi 71 de ani", a mai declarat Barbu Popescu.

Rodica Tapalagă s-a născut pe data de 12 ianuarie 1939, în municipiul Dorohoi, judeţul Botoşani.

A fost absolventă a Institutului de artă teatrală şi cinematografică

din Bucureşti promoţia 1959. A debutat din 1958 pe marile ecrane în comedia "Alo?...aţi greşit numărul!", alături de alte viitoare mari nume ale scenei şi filmului

românesc, printre care şi fratele ei, Ştefan Tapalagă, dar şi Ştefan Mihăilescu-Brăila sau Stela Popescu.

A fost aplaudată pe scenele mai multor teatre, de la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Notarra şi Teatrul Mic, pentru ca din 1981 până în 2010, să fie actriţă a

Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra", din Bucureşti.


Cariera ei a fost recunoscută cu Premiul de interpetare pentru rolul "Liuba Setova" - Concursul Naţional al Tânărului Actor - 1960, Premiul de interpetare feminină pentru rolul "Ortansa" - Concursul Naţional de Artă Dramatică, Premiul Asociaţiei Cineaştilor (ACIN) - pentru rolul "Aglae" din "Tanase Scatiu" (1976), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2001).

Rodica Tapalagă a fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udrişte (n. 1929) şi au împreună un băiat.

Trupul neîndufletit al actriţei a fost depus la Biserica "Trei Ierarhi" – Colţea, unde va fi ţinut până marţi.

Înmormântarea va avea loc marţi într-un cadru privat.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Magda pe 20 Dec 2010, 08:03
    a

    Dumnezeu sa o ierte si s-o odihnesca in pace !

    0
    0

  • Mihail pe 19 Dec 2010, 23:46
    A mai cazut o stea...

    Mare actrita! A fost frumoasa si iubita de public! Din pacate guvernele postrevolutionare nu au facut nimic pentru marii nostri oameni de cultura si arta. Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca in pace!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod