Michael Schumacher, în comă după un accident de schi

Fostul pilot de Formula 1, de șapte ori campion mondial, a fost rănit grav într-un accident de schi, duminică, în staţiunea Meribel. Potrivit presei germane, el schia alături de fiul său, în vârstă de 14 ani. Schumacher a fost operat pentru a doua oară, în noaptea de duminică spre luni, și este internat în stare critică în Centrul Medical Universitar din Grenoble.

UPDATE. Michael Schumacher este în continuare în stare critică, în comă indusă, au anunţat medicii din Grenoble, informează site-ul ledauphine.com, citat de agenția Mediafax.

"Schumacher este în continuare în stare critică. Deocamdată nu putem să ne pronunţăm cu privire la soarta lui Michael Schumacher. El este în comã artificialã. Obiectivul nostru este să limităm creşterea presiunii intracraniene. Putem spune că viaţa îi este în pericol şi că situaţia este foarte gravă. Având în vedere violenţa impactului, o persoană care ar fi suferit un astfel de impact fără cască nu ar mai fi ajuns aici", a declarat un doctor de la Centrul Medical Universitar din Grenoble (CHU), luni, într-o conferinţă de presă.

Potrivit BBC, citat de Mediafax, profesorul Jean-Francois Payen, şeful secţiei de reanimare din cadrul CHU, a spus că Schumacher va fi menţinut în comă indusă.

"Aş spune că acest accident s-a produs în locul potrivit, pentru că Schumacher a fost dus la spital foarte repede şi operat imediat după sosire. Starea sa este critică şi el este încă în comă şi va fi menţinut în comă. Tot ce trebuia făcut a fost făcut şi încă nu putem spune dacă îşi va reveni. Putem spune că luptă pentru viaţa sa. Considerăm că starea sa este foarte gravă. Este prea devreme să pronunţăm acum un prognostic", a explicat Payen.

Medicul a precizat că familia lui Schumacher este în spital, alături de fostul pilot de F1. "Suntem în legătură permanentă cu familia sa, care este alături de el. În acest moment nu credem că este necesară încă o operaţie. Avem proceduri medicale foarte bune, i-am început tratamentul foarte repede şi i-am dat ceea ce era necesar foarte repede", a adăugat Payen.

Jean-Francois Payen a precizat că Michael Schumacher este în stare de hipotermie terapeutică.
"Schumacher are hipertensiune intracraniană, hematoame şi contuzii cerebrale, precum şi un edem cerebral", a mai spus Payen, conform cotidianului sportiv francez L'Equipe.

Neurochirurgul Stephan Chabardes a declarat că pe Schumacher l-a ajutat faptul că purta cască în momentul accidentului. "Casca nu a fost suficientă pentru a-l proteja total, dar a ajutat. Sunt aici nu în calitate de doctor, ci ca prieten. Vreau să mulţumesc tuturor pentru susţinere şi excelentei echipe medicale care l-a tratat atât de bine. Sunt foarte îngrijorat, la fel ca familia lui, suntem foarte îngrijoraţi în privinţa stării lui", a afirmat Chabardes, care a menţionat că la investigaţiile făcute după operaţia de duminică s-a constatat apariţia unor leziuni hemoragice difuze bilaterale.

Stephan Chabarde a precizat că Schumacher a fost operat imediat după ce a fost adus la spital, pentru eliminarea unor hematoame intracraniene. 

Schumacher este internat în stare critică în Centrul Medical Universitar din Grenoble (CHU).

"El avea un traumatism cranian grav cu comă, la sosire, fiind necesară imediat o intervenţie chirurgicală", a anunţat, duminică seară, CHU, într-un comunicat.

Cu aproximativ trei ore înainte de comunicatul CHU, autorităţile din Meribel au anunţat că Schumacher a suferit un traumatism cranian grav, dar viaţa nu îi este în pericol. Jandarmeria montană din Courcheval, care a intervenit după accidentul lui Schumacher, a precizat tot atunci că germanul a suferit "un traumatism cranian sever".



La scurt timp după anunţul autorităţilor din Meribel, ledauphine.com a notat însă că starea lui Schumacher s-a agravat şi că viaţa fostului pilot ar fi în pericol, iar ulterior a menţionat că germanul ar avea hemoragie cerebrală, informează agenția Mediafax.



Directorul general al staţiunii franceze, Christophe Gernignon-Lecomte, a declarat pentru RMC că Schumacher era agitat dar conştient, după accident.

"Nu ştiu cu adevărat gravitatea accidentării, deocamdată are loc o anchetă. El a căzut la 11.07, în afara pistei, la Meribel. Avea cască şi s-a lovit cu capul de o stâncă. Intervenţia a fost rapidă, la ora 11.15, el fiind transportat cu elicopterul la spital. Era şocat, puţin agitat, dar conştient. Probabil este un traumatism cranian, dar nu este grav", a afirmat Gernignon-Lecomte.



Michael Schumacher, care va împlini 45 de ani la 3 ianuarie, este de șapte ori campion mondial la Formula 1 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004). El a câştigat în carieră 91 de Mari Premii în 307 participări şi s-a retras din activitate anul trecut.


Foto: AFP/Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod