Ipoteză șocantă: Bruce Lee a murit pentru că a băut prea multă apă

Au trecut aproape 50 de ani de la moartea lui Bruce Lee. Actorul și icoana artelor marțiale a încetat din viață, brusc, pe 20 iulie 1973, în Hong Kong, oficialii hotărând la acea vreme că cauza a fost edem cerebral - umflarea creierului.
Așa s-au născut numeroase speculații. Ei bine, cercetări recente susțin că moartea lui Bruce Lee a fost cauzată de „incapacitatea rinichiului său de a elimina excesul de apă”.
 
Studiul recent, realizat de un grup de specialiști în rinichi din Spania, a fost publicat în ediția din decembrie 2022 a Clinical Kidney Journal.
 

Apa a fost cauza decesului?

 
 
Cercetătorii susțin că Lee, care avea 32 de ani la moartea sa, și avea o serie de „factori de risc multipli pentru hiponatremie”, adică o concentrație anormal de scăzută de sodiu în sânge, invocând „aportul cronic de lichide” al actorului, consumul de marijuana (care crește setea), dar și alți factori care ar fi putut interfera cu funcția rinichiului său, cum ar fi medicamentele eliberate pe bază de rețetă, consumul de alcool și antecedentele de leziuni ale organului. 

 
Mai mult, se spune că el luase și un tratament folosit pentru durere și anxietate (meprobamat și aspirină).
 

Totul a pornit de la o disfuncție renală

 
  
„Mergem pe ipoteza că Bruce Lee a murit dintr-o formă specifică de disfuncție renală: incapacitatea de a excreta suficientă apă pentru a menține homeostazia apei...
Acest lucru poate duce la hiponatremie, edem cerebral și moarte în câteva ore, dacă aportul în exces de apă nu este egalat cu excreția de apă în urină”, susțin cercetătorii.
 
„Având în vedere că hiponatremia este frecventă, fiind prezentă la până la 40% dintre persoanele internate, și poate provoca decesul, din cauza ingestiei excesive de apă, chiar și la persoanele tinere și sănătoase, este nevoie de o diseminare mai largă a conceptului potrivit căruia consumul excesiv de apă poate ucide”, se arată în studiu.
 

Moartea bruscă, izvor de speculații

 
Moartea bruscă a lui Lee a fost a generat o serie de speculații ce s-au vehiculat zeci de ani, unii fani mergând chiar până la lansarea ipotezei că actorul ar fi fost asasinat.
 
O carte din 2018, „Bruce Lee: A Life”, a emis ipoteza că el a murit din cauza epuizării termice, dar studiul actual nu a constatat că temperaturile au fost anormal de ridicate în acea zi. 
 
Mai mult, studiul recent a emis ipoteza că, deși nu consumase o cantitate imensă de apă, rinichii săi nu erau capabili să gestioneze nici măcar cantități normale de lichid.
În plus, se pare că avea o dietă aproape lichidă, bazată mai ales pe sucuri.
 

 
Cine a fost Bruce Lee

 
 
Bruce Lee s-a născut pe 27 noiembrie 1940, în California, SUA și a fost un actor chinezo-american, instructor de arte marțiale, filosof, producător, scenarist și întemeietorul categoriei de artă marțială cunoscută sub numele de Jeet Kune Do. Este considerat unul dintre cei mai influenți artiști de arte marțiale din secolul 20.
 
El este cunoscut pentru rolurile sale din cinci filme de lung-metraj: Marele șef (1971) și Pumnul de fier (1972), regizate de Lo Wei ; Calea dragonului (1972), regizat și scenarizat de Lee; Intrarea dragonului, de Warner Brothers (1973) și Jocul morții (1978), amândouă regizate de Robert Clouse. 
 
Lee a devenit o personalitate emblematică cunoscută în întreaga lume și rămâne foarte popular în rândul chinezilor, deoarece a descris naționalismul chinezesc prin filmele sale.
 
El a murit în Kowloon Tong, la 20 iulie 1973, la vârsta de 32 de ani.
22 Noiembrie 2022
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod