Interviu Society of the Snow: „La 20 de ani te crezi nemuritor”

Un interviu cu autorul Pablo Vierci şi cu regizorul J.A. Bayona despre povestea de supravieţuire ce a fascinat o lume întreagă
La sociedad de la nieve/Society of the Snow, filmul Netflix proiectat la gala de închidere a ediţiei de anul trecut a festivalului de la Veneţia, omagiază eroii decedaţi şi supravieţuitorii unui accident de avion în munţii Anzi.

Filmul se poate deja urmări pe platforma de streaming Netflix. Iată ce au de spus Pablo Vierci şi J.A. Bayona despre perspectiva lor privind evenimentele, Cinemagia intervievându-i pe cei doi cineaști chiar la Veneția, la Festivalul de Film desfășurat pe Insula Lido.

Atenție, interviul de conține spoilere legate de momente-cheie din film!

În noul film regizat de spaniolul J.A.
Bayona despre un grup de tineri sportivi uruguayeni al căror avion se prăbușește în munții Anzi, nu este vorba despre povestea supravieţuitorilor, aşa cum este greşit mediatizat: filmul prezintă totul din perspectiva celor care nu au supraviețuit. Scenariul este o adaptare a romanului „La sociedad de la nieve" de Pablo Vierci, care făcea şi el parte din echipa de rugby, dar nu s-a aflat la bordul avionului care a decolat din Montevideo pe 13 octombrie 1972 și care nu a mai ajuns la destinație, în Santiago.
 
Deasupra munților Anzi se întâmplă tragedia: avionul Air Force Flight 571 se prăbușește.
La bord sunt 45 de persoane, tineri care fac parte din echipa de rugby a unui colegiu catolic ce ar fi trebuit să participe la un meci în Chile. Vierci zburase și el la alte meciuri şi este prieten din copilărie cu Nando și Roberto, doi dintre cei 16 supraviețuitori. Nando Parrado și Roberto Canessa au venit pentru premiera filmului la Veneția, dar nu voi avea ocazia să îi cunosc. Aflu de la Vierci și de la Bayona că la avanpremiera emoționantă care a avut loc cu o săptămână înainte în Montevideo, oameni care nu și-au mai vorbit de 51 de ani s-au îmbrățișat şi ţin acum legătura: filmul a cicatrizat rănile.

Trauma trăită în 1972, când acel avion se prăbuşeşte în Anzi, este o traumă colectivă. Ulterior s-au vehiculat multe minciuni, de exemplu că avalanșa care ucide opt dintre supravieţuitori nu a avut de fapt loc.
Atât cartea lui Vierci, cât și filmul lui Bayona fac dreptate eroilor, atât supravieţuitorilor, cât și celor care nu s-au mai întors. Din această ultimă grupă face parte și protagonistul filmului, pe care poate că ar fi mai bine să-l numim narator, aşa cum preferă și Bayona: tânărul Numa nu se numără printre supravieţuitori, dar tocmai pe el regizorul l-a ales ca narator. Vocea lui Numa ne acompaniază pe noi, spectatorii, într-un fel fel de mesaj de dincolo de moarte.

Dar să începem cu începutul. Pentru a afla ce s-a întâmplat, trebuie să ne întoarcem în timp, în anul 1972, și la locul unde s-au întâmplat faptele, în munții Anzi.
Iată ce au de spus Pablo Vierci şi J. A. Bayona despre perspectiva lor privind evenimentele.Citește mai departe... 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod