Eclipsă parţială de Soare, vizibilă şi din România, pe 20 martie

O eclipsă parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul Soarelui, va putea fi observată şi din țara noastră, pe 20 martie, între orele 10:48 și 13:04. Va fi singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 din următorii cinci ani.

Eclipsa va fi vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56, a declarat, pentru Mediafax, cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti.

2020anul în care se va produce următoarea eclipsă vizibilă din România
"O să se vadă din toată ţara, iar cel mai bine în nord-vest şi cel mai prost, în sud-estul extrem, dar nu o să fie o mare diferenţă, pentru că diferenţa de acoperire este de câteva procente.
În principiu, pentru că o să fie o acoperire destul de mare, Luna o să acopere peste jumătate din discul Soarelui, s-ar putea să se observe şi vizual asta, lumina din jurul său va fi altfel, va fi diferită. Vom pierde jumătate din lumina Soarelui. La ora 11.56, când este maximul, vom vedea o lumină diferită faţă de în restul zilelor, când este Soarele neeclipsat. Pentru toată ţara, la ora asta va fi maximul, însă eclipsa va începe la 10.48 şi se termină la 13.04"
, a explicat Adrian Sonka.

Potrivit specialistului, în cazul în care cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclisa nu va putea fi văzută.
"Dacă vor fi spărturi în nori, se va putea vedea", a explicat Sonka.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod