cancer

Descoperire șocantă: 3 oameni au murit de cancer după ce au primit organe de la același donator

Potrivit cercetătorilor, riscul transmiterii cancerului prin organele transplantate este de numai 0,01 - 0,05%


Când au aflat teribila veste, femeia de 62 de ani care primise rinichiul stâng al donatoarei și un bărbat de 32 de ani care îl primise pe cel drept au fost anunțați de riscul de a face cancer. Analizele nu au indicat nici urmă de cancer. Însă în 2011, bărbatul a fost diagnosticat cu cancer de rinichi, iar cinci ani mai târziu femeia a făcut cancer de ficat.

Rinichiul bărbatului a fost scos, iar el a făcut chimioterapie timp de un an, reușind să se vindece în 2012.

Femeia, în schimb, nu a avut noroc: cancerul depistat în ficat s-a extins la rinichi, oase, splină și tractul digestiv. Tratamentul a fost oprit și ea a murit la numai două luni după ce primise diagnosticul și la șase ani după transplantul care ar fi trebuit să-i salveze viața.

Al patrulea pacient care s-a îmbolnăvit de cancer a fost o femeie de 54 de ani. Ea suferea de ciroză și a primit ficatul donatoarei. Tumoarea a fost depistată în 2011, dar ea a refuzat scoaterea organului primit, temându-se de complicațiile pe care le suferise după prima operație, în 2007.
Medicii au observat că femeia se simțea bine, iar cancerul părea să se fi oprit din dezvoltare.
Dar în 2014 boala a început să se extindă, iar femeia a refuzat orice tratament și s-a stins din viață.

Cum a fost posibil așa ceva? Cercetătorii cred că păstrarea organelor la o temperatură optimă, fără aport de sânge, în timpul transplantului, a ajutat celulele canceroase să reziste până la trecerea lor în sistemul sanguin al pacienților receptori, apoi acestea au început să se răspândească. Un alt element decisiv a fost faptul că pacienții urmau tratament care le slăbea sistemul imunitar pentru ca acesta să nu respingă noile organe, iar cancerul a profitat și s-a dezvoltat neobservat.

Pe de altă parte, experții susțin că mai multe analize asupra organelor donate ar fi irelevante și ar elimina mai mulți donatori, micșorând șansele unor transplanturi pe care pacienții le așteaptă chiar și ani la rând.
"Rata extrem de mică a transmiterii bolilor în timpul transplanturilor demonstrează eficiența actualelor norme. O examinare medicală completă, inclusiv o analizare a sânilor, ar trebui mereu efectuată, așa cum prevăd normele transplanturilor de organe", arată echipa de cercetare condusă de Yvette Matser în raportul publicat de American Journal of Transplantation.

"Acest caz extraordinar arată consecințele uneori fatale pe care le poate avea cancerul de sân derivat de la un donator și faptul că refacerea imunității poate induce remisia completă a bolii", se menționează în documentul citat.
    


Foto: Depositphotos

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
17 Septembrie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod