Cum va fi vremea până pe 14 decembrie, în fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 1-14 decembrie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor, relatează agenția Mediafax.

BANAT

În primele două zile ale intervalului valorile termice diurne se vor situa uşor sub mediile multianuale, cu o medie la nivelul regiunii de 3...4 grade. Ulterior, până spre data de 6 decembrie, temperatura va fi în creştere spre valori medii ale temperaturilor maxime de 7...8 grade. Regimul mediu al valorilor minime va fi de 0...2 grade în prima săptămână de prognoză, iar în a doua săptămână este estimată o scădere a regimului termic.

Prin urmare, valorile maxime vor atinge o medie de 2 grade, iar media minimelor va deveni negativă, respectiv -3...-2 grade.

Vor fi precipitaţii moderate cantitativ şi predominant sub forma de ploaie la începutul intervalului de prognoză, iar ulterior probabilitatea pentru precipitaţii, mixte, va creşte după data de 6 decembrie.

CRIŞANA

Temperatura va fi în scădere uşoara la începutul primei săptămâni de prognoză, astfel încât, în ziua de 2 decembrie, media maximelor diurne se va situa în jurul valorii de 4 grade, iar în intervalul 3 – 6 decembrie aceasta va urca spre 7...8 grade şi vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod normal la acestă dată. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative în prima săptămână, când se vor situa în jurul valorii de 0 grade.
Începând cu data de 7 decembrie, mediile maximelor diurne vor scădea treptat de la 8 la 2 grade şi aceeaşi tendinţăa de scădere se va remarca şi în cazul minimelor termice, spre valori medii de -4 grade la finalul intervalului.

În primele două zile se vor semnala ploi, local însemnate cantitativ, apoi probabilitatea pentru precipitaţii va scădea. Abia după data de 6 decembrie sunt aşteptate din nou ploi, dar şi lapoviţe şi ninsori mai ales spre finalul intervalului de prognoză.

TRANSILVANIA

Vremea va fi rece la începutul intervalului, cu maxime termice la nivelul întregii regiuni situate în jurul a 0 grade, însă ulterior, până spre data de 7 decembrie, temperaturile diurne vor creşte spre valori normale pentru această perioadă, respectiv 3...4 grade, în medie.
În a doua săptămână de pronoză, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, astfel încât mediile diurne se vor situa în jurul a -2 grade. Media valorilor minime va fi de -4...-2 grade, mai scăzuta în zilele de 5 şi 6 decembrie, dar şi spre sfârşitul intervalului de prognoză, când va fi de aproximativ -6...-7 grade.

Pe 1 şi 2 decembrie, temporar, se vor semnala precipitaţii mixte ce vor favoriza depuneri de polei. Probabilitatea pentru precipitaţii, în general slabe şi predominant sub formă de ninsoare, va creşte după data de 7 decembrie.

MARAMUREŞ

În primele două zile regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului, cu o medie a valorilor termice diurne de 4 grade şi a celor nocturne în jurul a -2 grade. Între 3 şi 6 decembrie temperaturile maxime la nivelul regiunii vor fi în creştere spre 6...7 grade, iar cele minime nu vor avea variaţii semnificative, astfel încât vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit la început de decembrie.
Pe parcursul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât mediile diurne vor coborî spre 0 grade, iar media temperaturilor minime nocturne va scădea spre -5 grade.

Precipitaţii, predominant sub formă de ploaie, se vor semnala pe 1 şi 2 decembrie, iar după data de 6 decembrie, temporar, vor fi ploi într-o primă etapă, apoi mai ales lapoviţe şi ninsori.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod