Cum va fi vremea de sărbători: Prognoza meteo pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 15 - 28 decembrie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor, relatează Mediafax.

BANAT

Pe un fond de vreme caldă pentru a doua jumătate a lunii decembrie, temperaturile maxime vor avea o scădere de la 11 grade la 5 grade în prima parte a intervalului, iar pe 20 decembrie vor reveni la 11 grade. În a doua săptămână, valorile medii termice diurne vor fi de 4...7 grade, uşor mai ridicate decât mediile multianuale ale perioadei.

Temperaturile minime medii vor fi cuprinse, în prima săptămână, între 1 şi 4 grade, iar între 22 şi 28 decembrie vor fi apropiate de pragul de îngheţ.
 În intervalele 16-18 decembrie şi 21-28 decembrie temporar se vor semnala precipitaţii în general slabe, predominant sub formă de ploaie.

CRIŞANA

Deşi în următoarele zile vremea se va răci treptat, temperaturile maxime se vor menţine peste valorile normale, media lor ajungând pe 18 decembrie la 4 grade. Apoi, până pe 20 decembrie maximele vor creşte din nou, atingând o medie regională de 10 grade. În a doua săptămână, valorile medii termice diurne vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei, urmând a se încadra între 3 şi 6 grade.
Media temperaturilor minime nocturne va fi între 1 şi 3 grade până pe 21 decembrie, iar în a doua săptămână va scădea uşor, situându-se între -2 şi 0 grade.
Între 16 şi 18 decembrie şi, temporar, în intervalul 20-28 decembrie, va fi destul de ridicată probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor în general slabe, predominant sub formă de ploaie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi uşor mai caldă decât normalul pentru această perioadă în prima săptămână, când media temperaturilor maxime va fi, în cele mai calde zile, de 7...8 grade. În 18 decembrie, această medie va scădea spre 2 grade, valoare în jurul căreia se va menţine până la sfârşitul intervalului.
Temperaturile minime medii vor creşte treptat în cursul primei săptămâni, de la -4 la 0 grade, apoi vor fi în scădere spre -4 grade.
În intervalele 16-18 decembrie şi 21-28 decembrie temporar se vor semnala precipitaţii slabe, mixte, favorizând pe arii restrânse producerea poleiului.

MARAMUREŞ

Vremea se va răci treptat până pe 18 decembrie, apoi va urma o scurtă încălzire, iar între 21 şi 28 decembrie temperaturile vor evolua în limite apropiate de normalul perioadei. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 9...10 grade în cele mai calde zile, dar se va situa în jur de 2 grade pe 18 decembrie şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
Valorile medii termice nocturne vor avea variaţii reduse, între 0 şi 2 grade în prima săptămână, iar apoi, până pe 28 decembrie, se vor menţine negative, în jurul a -3...-2 grade.
Începând cu 16 decembrie, aproape zilnic vor fi precipitaţii slabe, mixte şi, local, condiţii de polei.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod