Câte ouă poate mânca un diabetic

Câte ouă pot mânca persoanele cu diabet zaharat? Atât cercetările, cât și experții în sănătate indică faptul că persoanele care trăiesc cu diabet sau care riscă să dezvolte această afecțiune pot include între 6 și 12 ouă pe săptămână, ca parte a unei diete sănătoase. Așa că poți savura până la 2 ouă, de 6 ori pe săptămână, chiar dacă suferi de diabet.
Ouăle sunt un aliment versatil și o sursă excelentă de proteine.Asociația Americană de Diabet consideră ouăle o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet. Acest lucru se datorează faptului că un ou mare conține doar aproximativ o jumătate de gram de carbohidrați și 7 grame de proteine de înaltă calitate, precum și alți nutrienți importanți. Câte ouă poți mânca dacă ai diabet?

 
Câte ouă poți mânca dacă suferi de diabet

 
 
În trecut, specialiștii recomandau limitarea consumului de ouă din cauza conținutului lor de colesterol. Persoanele care trăiesc cu diabet au un risc mai mare de boli cardiovasculare, așa că te poți întreba dacă, nu cumva, colesterolul din ouă ar trebui evitat. Totuși, experții susțin că poți mânca până la 2 ouă, de 6 ori pe săptămână, chiar dacă suferi de diabet.
 


Monitorizează-ți colesterolul

 
 
Medicul tău îți poate monitoriza, printr-o analiză de sânge, nivelul mai multor tipuri de colesterol. Nivelurile ridicate ale anumitor tipuri de colesterol în sânge pot crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Cercetări mai recente sugerează că un aport ridicat de anumite tipuri de grăsimi saturate și grăsimi trans poate juca un rol mult mai mare în bolile de inimă decât aportul de colesterol alimentar.
Prin urmare, ouăle pot fi incluse, în siguranță, într-un plan alimentar sănătos, pentru persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat.
 


Beneficiile ouălor

 
 
Un ou întreg conține aproximativ 7 grame de proteine. Ouăle sunt, de asemenea, o sursă excelentă de potasiu, care susține sănătatea nervilor și a mușchilor. De asemenea, potasiul ajută la echilibrarea nivelului de sodiu din organism, ceea ce vă îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.
 


Luteina din ouă are grijă de inima ta

 
 
Ouăle au mulți nutrienți, cum ar fi luteina și colina. Luteina îmbunătățește sănătatea ochilor și poate îmbunătăți sănătatea inimii. Se crede că colina îmbunătățește sănătatea creierului. Gălbenușurile de ou conțin biotină, care este importantă pentru sănătatea părului, a pielii și a unghiilor, precum și pentru producția de insulină.

 
Ouăle, aliment slab caloric

 
 
Ouăle sunt alimente slab calorice. Un ou mare are doar aproximativ 75 de calorii și 5 grame de grăsime - dintre care doar 1,6 grame sunt grăsimi saturate. Mai mult, ouăle sunt versatile și pot fi preparate în diferite moduri, pentru a se potrivi gusturilor tale.
 


Moștenirea genetică, un rol mai mare decât aportul de colesterol

 

Istoricul familial poate avea mult mai mult de-a face cu nivelul colesterolului tău decât aportul de colesterol din alimente.
Cea mai mare amenințare, în privința nivelului colesterolului îl constituie alimentele bogate în grăsimi trans, carbohidrați și zaharuri. 
 


1 ou/zi, dacă respecți dieta
 

 
Studii recente sugerează că persoanele cu diabet zaharat pot include un ou pe zi, dar ar trebui luată în considerare întreaga dietă, în loc să se concentreze pe un singur aliment.
Mare parte din aportul de nutrienți benefici se află în gălbenușul de ou. Recomandările actuale sunt să mănânci oul întreg și să limitezi consumul de slănină, cârnați, șuncă etc. care ar putea însoți, în mod normal, pentru persoanele fără problem de sănătate, o masă cu ouă.

De asemenea, specialiștii recomandă limitarea grăsimilor saturate solide, grăsimilor trans, precum și a cărnurilor procesate și roșii. Se crede că acizii grași saturați nesănătoși sunt factorii de risc pentru boli de inimă, nu colesterolul real din gălbenușul de ou.
Rețineți, totuși, că gălbenușul este, de asemenea, casa exclusivă a unor nutrienți cheie pentru ouă. Aproape toată vitamina A dintr-un ou, de exemplu, se află în gălbenuș. Același lucru este valabil pentru majoritatea colinelor, omega-3 și calciului dintr-un ou.

 
Ouăle, ideale pentru micul dejun?

 
 
Dacă ai diabet, ouăle pot fi incluse ca parte a planului tău de alimentație pentru diabet.
Dacă dorești să adăugi albușuri suplimentare la ouăle întregi, poți crește conținutul de proteine din micul dejun. Totul este să alegi să prăjești oul într-o tigaie antiaderentă sau să folosești un ulei sănătos pentru inimă.
De asemenea, poșarea (“prăjirea în apă”) unui ou în cuptorul cu microunde durează doar un minut, dacă ești presat de timp.
Un ou fiert tare este o gustare la îndemână, bogată în proteine, dacă ai diabet. Proteina te va ajuta să te menții sătul, fără a-ți afecta glicemia. Proteinele, nu numai că încetinesc digestia, ci și absorbția glucozei, lucru foarte util dacă ai diabet.
 


Ce este diabetul și ce reguli alimentare trebuie să respecți

 

Diabetul zaharat este reprezentat de creșterea nivelului de zahăr din sânge (glicemia) din cauza lipsei hormonului numit “insulină”. În mod normal, acesta este produs de pancreas și servește la sintetizarea glucozei ajunsă în sânge prin intermediul alimentelor consumate. 
În cazul declanșării diabetului zaharat, pancreasul fie nu mai produce suficientă insulină, fie organismul nu utilizează acest hormon în mod eficient. Glucoza astfel neasimilată corespunzător ajunge să se depună în organism și să declanșeze diabetul zaharat.  
Ca definiție, diabetul zaharat se traduce printr-un sindrom ce are la bază hiperglicemia și un metabolism dezechilibrat.
Îngrijirea pacientului cu diabet zaharat se face prin supravegherea atentă a regimului alimentar și prin diverse activități fizice, pe lângă administrarea unui tratament corespunzător tipului de diabet zaharat de care suferă.

Consumul de proteine slabe la fiecare masă și pentru gustarea ocazională constituieun pas inteligent pentru oricine are diabet.
Alimentația sănătoasă a unei personae care suferă de diabet presupune luarea în considerare a conținutului de carbohidrați al diferitelor alimente. Experții recomandă limitarea cărnurilor procesate și a grăsimilor saturate solide.
4 Mai 2023
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod