”Ideo Ideis”, festivalul care poate reinventa o țară

Nu te-ai fi așteptat să găsești în Alexandria atmosfera creată de prezența Festivalului de Teatru Tânăr ”Ideo Ideis”. Într-un oraș din România despre care nu se știe mare lucru, pentru că acolo nu se întâmplă cine știe ce, ai parte de efervescența unui centru cultural animat de prezența entuziasmată a celor care îl organizează și a celor care îl vizitează. ”Ideo Ideis” nu este doar un festival de teatru. Este un eveniment care a reinventat un oraș.

Totul a început în urmă cu 13 ani, atunci când o mână de tineri pasionați de teatru și film s-au gândit că ar putea readuce cele două forme de artă în viața orașului din care proveneau. Și nu doar că au reșit, dar au obținut chiar punerea Alexandriei pe harta orașelor din România în care, an de an, se întâmplă evenimente culturale pe care nu ai vrea să le ratezi. Ediția de anul acesta s-a lăsat cu peste 1000 de spectatori în cadrul spectacolelor de teatru și peste 2000 de spectatori ai filmelor proiectate.

Dintre toți aceștia, 212 au fost elevi de liceu.


Însă, așa cum este și firesc, astfel de proiecte culturale, mai cu seamă cele care au puterea de a reinventa vieți și orașe, au nevoie și de susținere pe măsură. Acesta este motivul pentru care, începând cu cea de-a XIII-a ediție a Festivalului ”Ideo Ideis”, Telekom Romania a devenit sponsor. Iar gestul este firesc pentru o societate sănătosă, în care proiectele culturale sunt susținute mai ales prin instituția privată a mecenatului.

Acolo unde susținerea privată eușuează pe termen lung, nici performanța în cultură nu poate prinde rădăcini puternice.


Și tot despre eșec a fost și ultima ediție a Festivalului. Despre cum conștientizarea momentelor în care ”ai dat cu fail” este condiția necesară a oricărei îmbunătățiri și a oricărei ameliorări. Le-au vorbit despre relația lor cu eșecul și despre această școală a nereușitei mentorii ”Ideo Ideis”:  Dorina Chiriac, Marius Manole, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Cătălin Ștefănescu, Vlad Zamfirescu, Pavel Bartoș, Ofelia Popii și Alexandru Papadopol.

Au mai trecut pe acolo și au mai povestit despre cele pe care le-au trăit Cristian Lupșa, Anca Iosif, Elena Văduva, Dan Perjovski, Vlad Voiculescu, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu.


Iar senzația pe care ți-o lăsau toate aceste întâlniri era de a da pe bune, de ieșire autentică înaintea celuilalt și de comunicare lipsită de ecrane sau de agende ascunse. Doar bucuria de a transmite și de a fi cu celălalt. Motiv pentru care ”Ideo Ideis” are toate șansele de a deveni un festival reprezentativ pentru o țară care are de reînvățat faptul de a fi împreună și de a împărtăși experiențe.


   


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod