Sănătate. Cât de des trebuie să mergi la stomatolog în timpul sarcinii




Anestezia şi radiografiile în timpul sarcinii


În prezent există studii contradictorii în ceea ce priveşte efectele secundare ale anestezicilor. Dacă lucrările dentare sunt necesare, cantitatea de anestezie administrată ar trebui să fie minimă sau se pot folosi pansamentele calmante, devitalizante. Când mămică se simte confortabil şi nivelul de stres al copilului este minim.

Dacă este nevoie de antibiotice pentru a preveni sau trata infecţiile, penicilină sau amoxicilină pot fi prescrise femeilor gravide, însă nu înainte de a discuta şi cu medicul ginecolog.
Este important să se evite tetraciclina, ce poate cauza decolorarea şi/sau pătarea temporară sau permanentă a dinţilor copiilor.

Şi în cazul radiografiilor părerile sunt împărţite. Conform Colegiului American de Radiologie, nicio radiografie nu are o doză de radiaţie suficient de mare încât să provoace efecte adverse embrionului sau fătului. Cu toate acestea este bine să se evite orice risc.


Sfaturi în timpul sarcinii


Dr. Andra Custura recomandă femeilor însărcinate să urmeze paşii următori pentru a-şi păstra dinţii sănătoşi în timpul sarcinii:

  • O dietă alimentară echilibrată bogată în produse lactate, brânzeturi şi iaurt reprezintă o sursă foarte bună de minerale esenţiale care ajută la dezvoltarea dinţilor, gingiilor şi oaselor bebeluşului.
  • În schimb consumul de dulciuri şi prăjituri ar trebui redus cât se poate de mult pentru a proteja dinţii, de asemenea şi mesele dese care cresc riscul de dezvoltare a cariilor dentare.
  • Spălatul pe dinţi ar trebui realizat cu atât mai des cu cât şi mesele sunt mai dese.
  • În cazul în care ai greţuri şi nu suporti pasta de dinţi, poţi să periezi şi fără pastă sau să înlocuieşti pasta cu bicarbonat de sodiu sau cu o altă pastă de dinţi naturală care ar putea fi tolerată mai uşor.
    Nu te spăla pe dinţi imediat după ce ţi-a fost rău să nu atragi un nou episod de greţuri. Poţi în schimb să clăteşti gura cu apă şi să speli dinţii după liniştirea stomacului.
  • Menţine-ţi circulaţia sângelui la cote normale, ţinându-ţi încrucişate picioarele şi uşor flexate atunci când stai pe scaun la dentist. Poţi folosi şi o pernă pentru mai mult confort.
  • Adu-ţi muzica preferată pe care să o poţi asculta în căşti atunci când mergi la dentist.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod