Sănătate. 5 factori de risc care accelerează apariţia cariilor



3. Dieta


Dieta este iarăşi un factor de risc major în apariţia cariei dentare. Alimentele care se lipesc de dinţi şi cele cu un conţinut mare de carbohidraţi sunt cele mai periculoase pentru sănătatea dentară. Printre acestea amintim: zahărul, mierea, gemul, ciocolata, băuturile răcoritoare cu zahăr, îngheţata, bomboanele, chips-urile şi chiar pâinea.


4. Fumul de ţigară


"Fumătorii sunt de asemenea mult mai expuşi riscului de formare a cariilor dentare, deoarece fumul din ţigară scade producţia de salivă şi astfel este scăzută protecţia împotriva acizilor care atacă dintele", spune Dr. Anatolii Glopina.


5. Anumite medicamente şi terapii


Atenţie la secreţia de salivă, care este o problemă şi în rândul persoanelor care urmează anumite tratamente medicale, cum ar fi cele pe bază de antihistaminice, medicamente contra epilepsiei, beta-blocantele, antipsihoticele sau în tratamentul radioterapiei. "Această categorie de persoane este mult mai expusă riscului de producţie scăzută de secreţie salivară, prin urmare trebuie să se hidrateze intens şi să aibă o igienă orală foarte bună", explică Dr. Anatolii Glopina.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod