Albirea dintilor

In estetica dentara, albirea dintilor nu mai este de mult o procedura dificila sau rara. Dimpotriva, chiar. Astazi, de la actori celebri si pana la oameni obisnuiti, toti vor sa aiba o dantura perfecta si apeleaza la serviciile stomatologului daca nu o pot obtine in mod natural.

In zilele noastre, exista pe piata o multitudine de sisteme destinate albirii dintilor - printre ele se numara pastele de dinti speciale, gelurile, benzile sau agentii de albire obtinuti direct de la dentist.

Albirea dintilor este in principiu recomandata persoanelor care au dinti sanatosi - care nu au fost deci supusi multor tratamente - si gingii fara probleme. Hipersensibilitatea dentinara si dintii cu fluoroze sunt contraindicatii ale albirii dentare.

Ea nu este recomandata nici pacientilor cu explozii carioase. "Candidatii" ideali sunt cei care vor sa scape de petele galbene de pe dantura. Cu toate acestea, procedura nu este indicata tuturor.

 

Metodele de albire

 

Pasta de dinti

In general, aproape toate pastele de dinti indeparteaza petele de la suprafata, datorita particulelor abrazive pe care le contin. Pastele special dedicate albirii au in componenta niste substante chimice cu efect de slefuire blanda, ce ofera o eficienta ridicata in curatarea danturii. Pastele de dinti insa nu pot ajuta decat la eliminarea petelor superficiale, ele neavand puterea de a actiona in profunzime, in lipsa unui agent de albire. Produsele profesionale de albire, pe care ti le poate recomanda stomatologul, contin peroxid de hidrogen (o substanta cu efect de albire) si ajuta la eliminarea petelor aflate atat la suprafata dintilor, cat si in profunzime. Trebuie sa stii ca pastele de dinti nu fac decat sa indeparteze coloratiile extrinseci ale dintilor. Spre deosebire de ele, albirea profesionala, executata in cabinetul medicului stomatolog, poate schimba culoarea danturii cu de la 3 la 8 nuante.

 

Benzile si gelurile de albire

Gelurile pentru dinti ce pot fi procurate din supermarket sau magazine de cosmetica au in componenta peroxid si se aplica folosind o periuta. In general, ele se folosesc de 2 ori pe zi, timp de 14 zile. Totusi, trebuie citite instructiunile inainte de utilizare, deoarece fiecare are particularitatile sale. Exista, insa, si o albire prin geluri pe care o realizeaza pacientul acasa. Gelurile respective sunt date de catre medic in functie de sensibilitatea pacientului (exista mai multe concentratii: 10-16-35%). Ele se aplica in gutiere (conformatoare de plastic realizate in laborator pt fiecare pacient). Cu ajutorul acestor gutiere gelul sta in contact strans cu smaltul si nici nu irita gingia pt ca excesul se indeparteaza foarte usor. Perioada de aplicare este de 5 zile pt fiecare arcada de la 1,5 ore pana la 6 ore, in functie de concentratie. Benzile pentru dinti sunt foarte subtiri si adesea invizibile, fiind acoperite cu un strat de gel pe baza de peroxid. Ele se aplica, in general, de cate 2 ori pe zi (timp de 30 de minute), pe o perioada de 14 zile.

 

Albirea dintilor realizata de catre stomatolog

In ceea ce priveste albirea danturii realizata in cabinetul stomatologic, ea este recomandata ca fiind cea mai eficienta, rapida si sigura metoda de curatare a petelor nedorite. In cazul acestei proceduri, produsul de albire se aplica direct pe dinti. El este aplicat cu ajutorul unei surse de caldura, de lumina sau de laser. Lumina si/sau caldura accelereaza efectul de albire. Rezutatele se pot observa in maximum 60 de minute de la efectuarea tratamentului.

Prin folosirea luminii polarizate, este indeajuns o singura sedinta pentru rezultate foarte bune. Singura metoda care ofera o finalitate multumitoare chiar dupa prima sesiune de tratament este laserul. Cat timp dureaza efectele albirii? Poate sperai ca albirea sa fie permanenta - nu este asa, din pacate.

 

Iar pentru persoanele care isi "expun" dintii fumatului excesiv sau atacului unor alimente sau bauturi ce cauzeaza pete (precum Coca-Cola, Pepsi, cafea), rezultatele incep sa paleasca in aproximativ 6-9 luni dupa tratament. In cazul celor care se feresc de acesti dusmani ai danturii, albirea poate fi pastrata timp de 12-18 luni. Gradul de albire variaza, in mod evident, de la individ la individ - fiind conditionat de factori ca starea danturii, natura petei, tipul de sistem folosit la albire si timpul in care acest sistem a actionat.

 

 

Diferentele intre produsele de albire cumparate si cele oferite de stomatolog

Aceste doua servicii au anumite puncte tari si puncte slabe, dupa cum se poate vedea din elementele care le deosebesc:

1. Puterea agentului de albire

Dupa cum era de asteptat, produsele folosite acasa ofera un grad mai mic de albire a dintilor, datorat concentratiei de peroxid de hidrogen pe care o contin (intre 3-6%). Prin comparatie, albirea profesionala in cabinetul stomatologului se face cu produse avand concentratii situate intre 15-43%.

 

2. Masurile aditionale de protectie

In cabinetul sau, dentistul poate aplica pe dinti si pe gingii un gel special sau un "scut" protectiv, pentru a feri cavitatea bucala de efectele albirii. De asemenea, gelurile date de medic pentru acasa sunt testate si respecta anumite norme de protectie.

 

3. Costurile

Metodele de albire folosite acasa sunt mai ieftine decat cele oferite de un cabinet specializat - trebuie sa iei totusi in calcul raportul calitate/pret.

 

4. Proces supervizat sau nu

Utilizarea serviciilor unui cabinet specializat au mai multe beneficii decat cele folosite acasa. In primul rand, dentistul iti poate verifica intreaga istorie dentara si iti poate face o examinare dentoparodontala, punand intrebari si despe eventualele antecedente medicale - avand sanse mari sa determine cauza ingalbenirii dintilor, precum si metoda adecvata de albiree a acestora.

 

Apeland la un stomatolog, vei beneficia de experienta acestuia si va trebui sa vii la control de cateva ori, pentru a verifica daca au aparut semne de iritatie, daca respecti instructiunile sau daca procesul de albire dentara se deruleaza corect. Folosind metodele pentru uz individual, esti pe cont propriu.

 

Cine ar trebui sa se fereasca de albirea dintilor?

Albirea nu este recomandata - sau are mult mai putine sanse de reusita - in urmatoarele situatii:

 

1. Varsta nepotrivita sau sarcina

Abirea nu este recomandata copiilor sub 16 ani deoarece pulpa dintelui creste pana la aceasta varsta. Albirea dintilor pana la acest prag de varsta ar putea cauza iritarea pulpei sau sensibilizarea acesteia. de asemenea, albirea dintilor nu este recomandata nici femeilor insarcinate sau care alapteaza.

 

2. Dinti sensibili si alergii

Persoanele cu dintii sau gingia sensibile, cu gingii cae se retrag sau cu probleme dentare ar trebui sa evite utilizarea solutiilor de albire pana nu primesc unda verde din partea stomatologului. Tot la fel, cei senssibili sau alergici la peroxid (agentul de albire) sunt sfatuiti sa nu foloseasca aceste procedee.

 

3. Boli ale gingiei, smalt erodat, carii sau gingii expuse

Toti cei care sufera de afectiunile enumerate mai sus sunt, in general, descurajati in intentia de a-si inalbi dantura. Cariile se trateaza dupa albire, pentru ca eventualele plombe existente nu se albesc. Ele raman la culoarea initiala pentru ca substanta respectiva actioneaza doar asupra materialului organic. Cariile existente se protejeaza eventual cu un ciment si se trateaza ulterior, alegandu-se o culoare corespunzatoare noii culori a dintilor. In acelasi fel, albirea nu se poate produce in cazul radacinilor expuse, deoarece acestea nu au un strat de smalt care sa fie curatat.

 

4. Coroane, fatete si obturatii (plombe) deja existente

In acest caz, pericolul este reprezentat de portiunile care se vor albi si de cele care vor ramane la fel. Deci, de aparitie inestetica. Acest lucru poate fi insa evitat. Orice procedura de albire trebuie facuta inainte de repararea dintilor, pentru a nu aparea problema albirii neuniforme. intreaba dentistul inainte, pentru a afla ce strategie este bine sa aplici.

 

5. Asteptari nerealiste

Persoanele care se asteapta ca dupa acest tratament dintii lor sa fie de un alb "orbitor" ar putea fi dezamagite de rezultate. Fumatorii trebuie avertizati in special - in cazul lor, albirea va fi limitata, mai ales daca nu se opresc din fumat pe parcursul tratamentului de albire sau dupa ce acesta este finalizat. Ca exemplu, un grad rezonabil de albire - care sa dea impresia de natural, totusi - este putin mai deschis la culoare decat albul ochilor.

 

6. Dinti innegriti

In principiu, dintii galbeni raspund cel mai bine la tratament, apoi cei cu o nuanta maronie si, in continuare, gradul de eficienta a tratamentului scade, dintii cu nuante de gri sau movului fiind cateodata chiar imposibil de curatat. Nuanta de gri-albastrui cauzata de tetraciclina este ceva mai greu de indepartat, uneori fiind necesare chiar si 6 luni de tratament efectuat acasa (ori cateva sedinte la cabinetul stomatologului) pentru o albire acceptabila. Dintii care au pete mai inchise la culoare ar putea raspunde mai bine la altfel de tratamente, pe care este bine sa le discuti impreuna cu medicul tau stomatolog, pentru a alege optiunea cea mai buna - in cunostinta de cauza.

 

Riscuri asociate cu albirea dintilor

Efectele negative cel mai des intalnite sunt cresterea sensibilitatii dentare si aparitia unor mici iritatii ale gingiei, prima fiind intalnita in primele etape ale tratamentului. Ambele efecte neplacute dispar, de obicei, dupa 1-3 zile de la oprirea tratamentului sau de la finalizarea acestuia. Daca folosesti produse pentru albirea dintilor la tine acasa, consulta-ti intotdeauna stomatologul, fiindca el este singurul in masura sa iti dea sfaturi potrivite.

 

Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman, director asociat, Clinica Trident 

 

Comentariile 51-78 din 78

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • miki pe 29 Mar 2007, 13:36
    o pasta buna

    eu obisbnuiam sa ma spal cu sensodine recomandata de medicul stomatolog, pt ca am si dintii sensibili,dar deun am am descoperit un gel de dinti foarte eficient care este si foarte concentrat deci imi ajunge cam 8luni cu 2 periaje zilnic,albeste,rezolva gingivitele, face si detartraj,si este si accesibil la pret

    0
    0

  • Lavinia pe 22 Sep 2006, 17:36
    Opalesance

    O pasta foarte buna pentru albirea dintilor este Opalesanceul , care cred ca costa intre trei si patru milioane de lei,si se foloseste cu gutiere speciale.

    0
    0

  • aladinbins pe 1 Sep 2006, 01:54

    e un articol bine scris,la obiect,fara reclame

    0
    0

  • georgevici pe 24 Iun 2006, 22:11
    dinti albi

    din cate stiu eu este foarte bun bicarbonatul de sodiu

    0
    0

  • Mona pe 10 Apr 2006, 13:05
    Periajul indispensabil

    Modul in care efectuati periajul poate avea ca efect, in timp, retragerea gingiei si aparitia lacunelor la coletul dintilor. Periajul se efectueaza prin miscari verticale, dinspre gingie inspre dinte pt fetele vestibulare(dinspre obraz) si orale(dinspre limba si bolta palatina) si prin miscari circulare pt fetele masticatorii ale dintilor.CU siguranta ca nu periajul superficial va va apara de boala parodontala si de aparitia cariilor, ci in periaj corect efectuat de cel putin doua ori pe zi.

    0
    0

  • elena b pe 26 Mar 2006, 00:41
    albirea dintilor,dezvelirea gingiilor

    Am citit recent un articol,despre faptul ca periajul prelungit favorizeaza dezgolirea gingiilor, si ca la cina la care se consuma citrice se atenueaza efectul periutei.In acest moment se spunea ca sunt din ce in ce tot mai multi adepti ai acestei teorii.As dori un raspuns al unui specialist.

    0
    0

  • LAURA pe 23 Ian 2006, 17:31
    o parere

    din auzite am aflat ca "bicarbonatul de sodiu alimentar " ar fi indicat pentru albirea dintilor . As dori un raspuns la caeasta intrebare ,poate de la alte persoane care v-au mai scris . Va multumesc .

    0
    0

  • gabi pe 19 Ian 2006, 17:48
    sal

    ma bucur ca cineva se preocupa cu adevarat de albirea dintilor!!va multumim

    0
    0

  • MaMaYE pe 19 Ian 2006, 17:48
    BuniKutz@

    Parerea mea nu conteaza k am proteza :( , si oricum, nu ma mai spal de mult timp pe dinti (cati mai am). PaPa, fanilor ai mei, care estetzi multzi!!1 :). Va pupa buny furtishag

    0
    0

  • KRISTYNA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Bine

    As vrea sa stiu si eu cam cat costa albirea dintilor la un cabinet stomatologic,ca toti spun ca-i scump.

    0
    0

  • AndreiUtzu pe 19 Ian 2006, 17:48
    Scepticism

    ce am inteles eu din tot articolul asta e ca daca vreau o dantura imaculata o sa capat o sensibilitate a dintilor si a gingiilor, lucru de care ma pot lipsi daca nu voi apela la stomatolog in vederea albirii. nu va hazardati daca nu aveti probleme majore cu nuanta albului dintilor. bye

    0
    0

  • diana pe 19 Ian 2006, 17:48
    albire

    imi puteti spune un remediu eficient pentru albirea dintilor pe care sa il pot face acasa?va rog raspundeti!bye

    0
    0

  • simona pe 19 Ian 2006, 17:48
    pozitiv

    in urma cu doi ani mi/am albit dintii cu laserul iar efectul a fost cel la care ma asteptam.nu au fost albul imaculat pe care il vedeam la reclamele tv dar cu siguranta dupa tratament erau vizibil mai albi. acum vreau sa ii realbesc din nou la dentist doar ca am sa incerc proteza de albire. in concluzie daca iti doresti dintii mai albi merita sa incerci

    0
    0

  • andrea pe 19 Ian 2006, 17:48

    Sunt fumatoare,va rog sa-mi spuneti ce fel de pasta de dinte(nume specific) ar trebui sa folosec pentru albirea dintilor?Va multumesc.

    0
    0

  • Raspun de la dr. Ulman pe 19 Ian 2006, 17:48
    Raspuns pentru Diana

    O solutie eficienta pentru albirea dintilor este gelul ce se aplica in gutiere si se poarta noaptea. Are o concentratie mai mica pentru ca sta mai mult in contact cu dintii. Se aplica 5 sedinte pentru fiecare arcada aproximativ 7 ore.

    0
    0

  • Raspun de la dr. Ulman pe 19 Ian 2006, 17:48
    Raspuns pentru Andreea

    Un detartraj si un air-flow ar indeparta depunerile de tartru si coloratia extrinseca datorata fumatului. Ca pasta de dinti puteti folosi orice pasta care are sistemul "whitening" sau "white". Aceasta va incetini colorarea dintilor. Dar daca aveti dinti mai sensibili (dor la periaj, la apa rece, acru) nu va sfatuiesc sa folositi paste de albit.

    0
    0

  • Raspuns de la dr. Ulman pe 19 Ian 2006, 17:48
    Raspuns pentru Kristina

    Albirea profesionala la un cabinet stomatologic costa intre 5 si 7 milioane lei. Indicat este sa faceti un detartraj inainte care ar putea costa intre 1 si 1.5 milioane lei. Exista si un sistem de albire care este gata intr-o singura ora. Costul este in jurul a 500-600 euro.

    0
    0

  • Florina pe 19 Ian 2006, 17:48
    Albirea dintilor acasa

    Ce produse pot folosi acasa pentru albirea dintilor? Ce geluri si benzi sunt recomandate si de unde le pot procura?

    0
    0

  • jasmine pe 19 Ian 2006, 17:48
    Intrebare pt.dr.Ulman

    Daca tot dau atatia bani pentru o albire la stomatolog ce garantie am?...ma refer la cat dureaza...E necesara o noua albire?...peste cat timp?Mentionez ca nu fumez,nu beau cafea sau cola ci am dantura asa genetic.Multumesc

    0
    0

  • jasmine pe 19 Ian 2006, 17:48
    ....

    Mi-am adus aminte ca am incercat odata o albire cu produse cumparate din Canada si au inceput sa ma doara gingiile dupa o saptamana,m-am speriat si am abandonat tratamentul.Cred ca am o sensibilitate la gingii ...

    0
    0

  • Ramona pe 19 Ian 2006, 17:48
    Albirea acasa

    Am folosit produsul pt. albit acasa si am fost foarte multumita de el.Cum as putea sa-l comand la un pret mai mic, deoarece la cabinetele stomatologice sunt preturile destul de piperate? Mersi

    0
    0

  • nicoleta pe 19 Ian 2006, 17:48
    in orasul meu exista cabinete?

    vreau sa va rog sa-mi spuneti daca in orasul meu Hunedoara se poate face un tratament de albire a dintilor?sau cel mai apropiat oras este?mentionez ca am atat dintii colorati de la tetraciclina luata in copilarie cat si dinti imbracati.astept un raspuns

    0
    0

  • savu mihaela pe 19 Ian 2006, 17:48
    intrebare

    Buna seara, As dori sa stiu cum se numesc aceste produse si pe care le pot folosi fara a consulta un medic stomatolog? Va multumesc

    0
    0

  • tatiana pe 19 Ian 2006, 17:48
    as dori un raspuns

    Buna ziua.As dori sa stiu daca afecteaza cu ceva tratamentul de albire a dintilor in cazul cariilor abia incepute..va multumesc.

    0
    0

  • clau22 pe 19 Ian 2006, 17:48
    care e mai intai?

    mai intai ar trebui sa imi pun plomba si apoi sa imi albesc dintii sau invers?

    0
    0

  • alina pe 19 Ian 2006, 17:48
    daca...

    dak am plombe si imi albesc dintii raman la culoarea lor initiala sau nu?

    0
    0

  • Petrache Florin [flo.allexande pe 19 Ian 2006, 17:48
    Atentie la manipulare !

    Dintele reprezinta o farmatiune de minerale, fiind un material osos la urma urmei. Albirea dintelui depinde in primul rand de culoarea materialului dintelui [osului], care este stabilit genetic si nu de stomatolog sau de tratamente moderne de albire. Din punct de vedere genetic dintele [materialul osos] poate fi de nuanta laptelui [cel mai fericit caz], cu nuante de galben sau nuante de gri. Un dinte cu nuante de gri sau galben nu va putea fi schimbat prin albire la nuanta de alb culoarea laptelui, si doar diminuarea din intensitatea de gri sau respectiv galben. Tratamentele de albit contin peroxid de hidrogen, ce au ca si reactie rezultarea oxigenului activ ce face astfel decolorarea dintelui si nu ,,albirea dintelui''. Cel mai bun tratament de albire este cu ,,Opalesance'' [cel mai apreciat gel de albire, si cel mai de calitate]. Trebuie sa stiti ca exista si riscuri!!!!!! Decolorarea se poate face gradual pe o scara de la 1 la 5 pe fiecare din nuanta naturala [genetica] a dintelui. Se pate albi cu 2, 3, 4, 5, grade de albire in functie de caz. u cat gradul de albire creste cu atat se vor face mai multe apicari de gel pt albirea dintelui, ceea ce duce la marirea porozitatii smaltului dintelui, si la o vulnerabilitate la substantele colorate. Altfel spus orice contact cu o bautura sau produs comestibil colorat [ceai,cafea,vin,ciocolata,cola]va face dintele sa se ingalbeneasca mai rapid decat s-ar fi intamplat inainte de albirea dintelui, fapt rezultat din marirea porozitatii smaltului dintelui. O albire presupune o restrictie foarte mare ulterioara a alimentelor colorate, sau daca nu, o albire periodica a dintilor pt mentinerea rezultatelor [dar este destul de costisitor]. Ganditiva bine!ori o albire cu consecinte restrictioale de alimente contraindicate, sau albiri repetate destul de des [cu costuri ridicate]. aveti grija la manipulare pt ca intotdeauna v-i se vor prezenta doar avantajele!!![pt ca asta este lumea comerciala si de castigare a banilor din partea clientilor], iar dezavantajele raman sa fie descoperite in viitor. Sa zambiti cat mai larg si frumos.

    0
    0

  • andreiflorina pe 19 Ian 2006, 17:48
    Estetica dentara

    Am o parere foarte buna si de aici poti invata cat mai multe lucruri noi pr care le voi transmite la randul meu copiilor mei care trebuie sa stie cat mai multe lucruri legate de sanatate

    1
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod