Ziua Internationala a Osteoporozei

"Ridica-te si pledeaza pentru un sistem osos sanatos!" este titlul campaniei care se va intinde pe o perioada de 2 ani si vizeaza sa mobilizeze opinia publica in scopul de a modifica politicile de sanatate in domeniul osteoporozei.
Fracturile osteoporotice reprezinta o cauza majora de suferinta, dizabilitate si deces la populatia varstnica, iar costurile lor pentru sistemele de sanatate le depasesc pe cele ale multor boli cronice majore.


Obiectivele campaniei

1. Apelul la responsabilii guvernamentali pentru sisteme de sanatate din toate regiunile sa recunoasca osteoporoza ca o prioritate a sanatatii publice;
2. Raspandirea mesajului ca trebuie facut mai mult la nivel de guverne nationale si asiguratori de sanatate pentru a promova depistarea precoce si a oferi un regim cat mai bun de compensare la medicamentele anti-osteoporotice cele mai necesare;
3. Apelul la indivizi sa-si asume responsabilitatea pentru sanatatea propriului sistem osos si sa sprijine munca si eforturile de convingere depuse de societatile nationale de osteoporoza.
 

Calculeaza in cateva minute riscul de osteoporoza!

Cu ocazia Zilei Internationale a Osteoporozei s-a lansat instrumentul FRAX aplicabil prin computer si disponibil gratuit pe site-ul www.shef.ac.uk/FRAX.
Intra si tu si fa-ti testul online.


Stiati ca:

  • intre 12 si 20% dintre pacienti mor in primul an care urmeaza unei fracturi de sold;
  • se estimeaza ca 80% dintre cei aflati la risc inalt de osteoporoza si care au suferit deja cel putin o fractura nu sunt nici identificati, nici tratati pentru osteoporoza;
  • multe guverne nationale nu trateaza osteoporoza ca pe o prioritate majora de sanatate si nu angajeaza resurse adecvate pentru detectie si tratament;
  • multe scheme de asigurari de sanatate (private sau publice) nu acopera costurile diagnosticului si tratamentului inainte de aparitia primei fracturi, chiar daca este cost-eficient sa procedeze asa.

In urma raportului UE (EU Osteoporosis Report 2007-2008 Romania) s-a constatat ca in Romania, osteoporoza nu este recunoscuta ca o prioritate de sanatate publica.
De aceea este imposibil de realizat o situatie a acestei afectiuni in Romania. "Nu stim cat de mare este amplitudinea acesti probleme in Romania. Nu exista raportate cifre corecte in privinta fracturilor osteoporotice. Ceea ce putem sa facem este registrul pacientilor cu fracturi osteoporotice", ne explica dr. Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului si directorul Centrului de Boli Reumatice "Dr. Ion Stoica" din Bucuresti.

De asemenea, dr. Salvina Mihalcea, vicepresedintele asociatiei ASPOR (Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania) si medic de recuperare, medicina fizica si balneologie la Spitalul de recuperare Baile Felix atrage atentia ca "la noi nu exista o accesibilitate egala la mijloacele de diagnostic si sunt foarte putine aparate de diagnosticare a osteoporozei (densitometre osoase).
Ar trebui sa fie 10 la 1 milion de locuitori, iar in 2007 aveam 2,5 la 1 milion de locuitori
".


Care este pretul unui examen de densitometrie osoasa?

In Bucuresti se poate masura riscul de osteoporoza la Centrul de Boli Reumatice "Dr. Ion Stoica" unde pretul unui examen se situeaza intre 30 si 60 ron. De asemenea, se mai poate efectua si la Spitalul Sf Maria, spitalul Militar si altele. Dr. Catalin Codreanu ne spune ca e nevoie de o trimitere de la medicul de familie sau un ortoped, reumatolog, ginecolog care sa indice locul cu risc de fracturare.

Din pacate exista numeroase judete din tara care nu dispun de aceste aparate.


Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin reducerea densitatii minerale osoase cu compromiterea structurii oaselor.
Acestea devin poroase si fragile, iar riscul de fractura este foarte crescut. "Boala oaselor de sticla" mai este denumita, pentru ca se pot produce fracturi la cele mai mici si usoare caderi, sau lovituri.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod