Zip: injectia care sterge memoriile pe termen lung

Oamenii de stiinta au aratat ca memoriile pe termen lung se pot sterge la animale cu ajutorul unei injectii.
Cercetatorii au experimentat pe soareci, pe care ii invatasera in prealabil sa evite anumite bauturi. Toate aceste memorii au fost sterse apoi in cateva minute, prin injectarea unui medicament experimental denumit “ZIP”. Acesta intrerupe functionarea corecta a moleculei PKM zeta, care este un motor mereu in actiune pentru a pastra memoriile pe tremen lung.

Memoria este parte esentiala a ceea ce ne defineste pe fiecare dintre noi. Neurologul Todd Sacktor considera, de exemplu, ca memoria este esenta a ceea ce tine impreuna sufletul nostru.
Pierderea acesteia ne poate lasa definitiv in ceata, ne face sa ne simtim o cu totul alta persoana.

In consecinta, inventia unei injectii care poate sterge memoriile de lunga durata este un adevarat micarol si mister, practic este un "tratament: care redefineste cinstiinta pacientilor injectati.
Astfel, ceea ce ieri era doar o poveste stiintifico-fantastica, astazi este o realitate, deoarece cercetatori de la Institutul Weizmann din Israel au reusit intr-adevar sa stearga memoriile de lunga durata cu ajutorul unei simple injectii.


Acestia au experimentat pe soareci, carora le dadusera sa bea in prealabil bauturi, care provocau dureri de burta. Dupa un timp, soarecii invatasera sa evite aceste bauturi. Cateva saptamani mai tarziu, soarecilor le-a fost administrat medicantul experimental denumit “ZIP” si, in cateva minute, soarecii au uitat ce bauturi sa evite. Daca functionarea moleculei PKM zeta este blocata prin administrarea medicamentului “ZIP”, numarul de receptori scade brusc si memoriile stocate sunt alterate pana la punctul in care dispar.
Remarcabil este faptul ca numai memoriile pe termen lung par sa fi fost afectate nu si cele pe termen scurt.

Acest element este esential pentru tratarea pacientilor care au probleme psihice rezultate in urma unor experiente traumatizante. Cu toate acestea, noua metoda descoperita de cercetatorii din Israel nu este suficient de selectiva pentru a avea aplicatii practice in astfel de cazuri. Cu alte cuvinte, pacientii injectati cu medicamentul “ZIP” si-ar pierde toate memoriile de lung.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mica pe 8 Nov 2007, 09:57
    offf

    foarte prost tradus!!! nu se intelege mai nimic!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod