Numarul copiilor obezi este in crestere

In ultima perioada, supraponderalitatea este intalnita la varste tot mai fragede. Studii recente arata ca 27,7% dintre copiii din intreaga lume, cu varste intre 2 si 10 ani, sunt supraponderali sau obezi, iar in Europa, unul din cinci copii este supraponderal.
Obezitatea tinde sa devina o maladie grava de nutritie si a copiilor din Romania, iar parintii trebuie sa constientizeze ca evolutia greutatii micutilor necesita permanenta supraveghere.

Exista diverse "vorbe din popor" conform carora copiii "grasuti" sunt mai frumosi si mai sanatosi, sau ca cei mici trebuie sa manance tot din farfurie. Specialistii le infirma si sustin ca, in majoritatea cazurilor, copiii grasi devin adulti obezi si ca speranta de viata a copiilor supraponderali este mult mai scazuta fata de cea a celorlalti copii.

De cele mai multe ori, supraponderalitatea la copii este determinata de efectul negativ al alimentelor de tip fast-food, de consumul de sucuri indulcite cu zahar, de lipsa activitatii fizice si perioadele lungi de vizionare a programelor TV sau jocurilor pe calculator.


Pentru a preveni obezitatea infantila, medicii recomanda ca demersurile sa inceapa inca din perioada prenatala prin controlul greutatii mamei si prevenirea malnutritiei. In perioada de nou-nascut si sugar se recomanda alimentatia la san si stabilirea unui program structurat de masa, iar in perioada prescolara trebuie eliminat excesul de dulciuri si sucuri.

Incurajarea activitatilor fizice zilnice este un factor deosebit de important in prevenirea obezitatii. Efectul favorabil al sportului consta atat in arderea grasimilor cat mai ales in asigurarea unor noi preocupari copilului, expus la sedentarism.
De asemenea, sportul limiteaza timpul petrecut in fata televizorului si a calculatorului, ajutand la evitarea consumului de alimente in timpul acestor activitati.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod