Zece moduri in care scapati de calorii



Margarina, laptele dulce si galbenusul de ou sunt alimente bogate in grasimi si calorii si nu sunt recomandate daca vreti sa slabiti sau sa va mentineti greutatea. Feriti-va si de prajeli si inlocuiti miezul de paine cu cereale. Nutritionistii americani citati de site-ul e-Diets.com va dau zece sfaturi cu ajutorul carora puteti scoate caloriile din dieta.

Feriti-va de miezul de paine. Inlocuiti miezul de paine bogat in calorii cu cereale. "Miezul de paine contine amidon usor asimilabil, care ingrasa", afirma profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Cat mai putin zahar. Pur si simplu reduceti cantitatea de zahar sau grasimi din dieta dumneavoastra. De exemplu, inlocuiti jumatate din ulei cu sos din mere sau piure din fructe atunci cand preparati tarte sau prajituri.

Puneti cu o treime mai putin zahar in torturi sau prajituri si folositi fructe uscate, nu zahar, daca vreti sa indulciti cerealele.
Sos din legume in loc de margarina. In loc sa ungeti friptura cu unt sau margarina, puneti mai bine sosuri din legume, vin alb sau suc de portocale.

Carne fara grasimi. Cumparati carne cat mai macra si indepartati orice grasime vizibila atunci cand o preparati.

Lapte concentrat in loc de cel condensat. Cumparati diferite feluri de lapte, iaurt sau branza. Laptele batut sarac in grasimi este un bun substitut pentru celelalte tipuri de lapte in orice reteta. Laptele concentrat fara grasimi poate fi folosit cu succes in creme, inghetate, placinte, zahar sau ceai. Nu confundati insa laptele concentrat cu cel condensat, care este mult mai bogat in zahar.

"Laptele concentrat devine mai dulce datorita lactozei. Celui condensat, in schimb, i se adauga zahar", mai spune Gheorghe Mencinicopschi.

Fara prajeli. Coaceti, frigeti sau preparati la gratar alimentele in loc sa le prajiti.

Alegeti cacao, nu ciocolata. Trei linguri de cacao si una de ulei de canola au mai putine grasimi saturate decat una de praf de ciocolata. "Cacaoa contine antioxidanti si stimuleaza arderea grasimilor", mai spune Gheorghe Mencinicopschi.

Mancati oul fara galbenus. Cand gatiti, in loc sa puneti un ou intreg, puneti doua albusuri, deoarece grasimea, colesterolul si majoritatea caloriilor din ou se afla in galbenus. Atentie insa la cei alergici la albusul de ou, care trebuie sa se fereasca sa-l consume.

Portii mici. Puneti in farfurie portii mici. Nu tot ce este mare este si bun. Folositi farfurii mici si taiati o prajitura in doua felii, nu in opt.

Gatiti in oale de teflon. Acestea au avantajul ca va permit sa preparati mancarea fara sa folositi ulei. Utilizati, in locul uleiului, vin, apa sau suc.

Solutii

Exemple de meniuri "subtiate" de calorii

Va prezentam cateva retete care pot fi realizate atat prin metode clasice, caz in care au un continut mai mare de calorii, si varianta lor "dietetica".

Budinca de ciocolata

CLASIC. Budinca de ciocolata, lapte gras (250 calorii, 8 g grasime, 5 g grasime saturata, 33 mg colesterol)

DIETETIC. Budinca de ciocolata fara zahar, lapte fara grasime (80 calorii, 0 g grasime, 0 g colesterol)

Pui prajit sau la cuptor

CLASIC.

Piept de pui prajit (370 calorii, 15 g grasime, 4 g grasime saturata, 75 mg colesterol)

DIETETIC. Piept de pui la cuptor (253 calorii, 2 g grasime, 0,5 g grasime saturata, 66 mg colesterol)

Budinca de paine

CLASIC. Paine alba, oua, frisca grasa (276 calorii, 15 g grasime, 9 g grasime saturata, 184 mg colesterol si 0,5 g fibre)

DIETETIC. Paine integrala, praf de ou, zer, 1a lapte (170 calorii, 1,5 g grasime, 0,5 g grasime saturata, 2,4 mg colesterol si 1,5 g fibre)

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • aofelia pe 25 Feb 2007, 17:14
    Reducerea numarului de calorii

    F. interesant si sigur voi urma aceste indicatii. Am cam multe kilograme in plus si nici nu stau prea bine cu sanatatea.

    0
    0

  • Adina pe 25 Feb 2007, 09:58
    dieta

    foarte adevarate cele spuse, insa activitatea intensa si prelungita de peste zi trebuie sustinuta cu ceva. Nu intotdeauna poti manca la orele potrivite, sau ceea ce ar trebui, dar exista din fericire solutii. Exista integratorii alimentari din cereale naturale, exista combinatii optime din cereale integrale cu continut proteic si de vitamine care iti regleaza nivelul glicemic pentru intreaga zi, produse furnizate de GNLD. a_beldianu@yahoo.com

    0
    0

  • Airin pe 25 Feb 2007, 07:59
    sanatate

    Un regim pentru o viata frumoasa si un trup sanatos!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod