Motive de despartire: secretele

Adeseori cand o cearta se dezamorseaza, ne intrebam care-I motivul pentru care am inceput sa ne certam


Astazi din ce in ce mai multe cupluri se desfac (exista tot felul de studii si statistici, cum ca unul din doua sau unul din trei cupluri divorteaza, ca predomina familia monoparentala, etc). Rolurile femeii si rolurile barbatului sunt in permenenta modificare.

Femeia nu se mai multumeste doar cu rolulrile de mama si doamna a casei , iar barbatul nu mai doreste sa-si asume rolul de cap al familiei. Valori ca libertatea, cariera, pasiunea au devenit de multe ori mai importante decat familia, asa cum este inteleasa in mod traditional.

Iata un motiv din pricina carora multe cupluri se despart:

 
Secretele


Este sau nu cazul, ce fel de informatii din trecut este necesar sa divulgi in perioada primelor intalniri sau in timpul logodnei sau chair in timpul casniciei… dar daca trecutul inseamna saptamana ce tocmai s-a incheiat… "exista vreun pericol in a spune adevarul si numai adevarul"?


Problema cu ce spunem si ce nu se rezuma la a stii care este diferenta dintre secret si intim. Este foarte important sa stim a face aceasta diferenta. Este necesar si vital pentru sanatatea umana ca indidul sa fie tolerant cu el insusi si sa-si pastreze o demintate onorabila.

Multe persoane tind sa disece in profunzime trecutul lor relational, la primele intalniri, pentru a fi in acest mod absolvite de pacate.

Acesti oameni nu au deloc simtul intimitatii.

 Altii se urasc pe ei insisi, considera ca tot ceea ce ar putea spune despre ei este rusinos si degradant, astfel ca vor sa tina totul inauntru. Considera ca pentru ei nu exista iertare sau posibilitate de progres. Acestia sunt oamenii pentru care orice devine secret.


Este o dovada de sanatate mentala sa poti accepta limitarile cuiva, ranile si cicatricile trecututului, problemele lui, asumandu-ti totodata riscul de-a fi cunoscut cu adevarat. Este singura modalitate in care putem avea relatii sanatoase, vii si de calitate.


Pentru oricare dintre noi exista anumite trasaturi din personalitatea noastra de care nu suntem foarte fericiti sa vorbim, dar unii in mod special traiesc intr-o nesiguranta profunda. De aici apare nevoia de control: sa stie tot ce faci, unde, cand, cu cine, ce spui, ce gandesti, ce scrii, etc. Daca nu au aceste informatii isi imagineaza tot ce mai rau, exagereaza, interpreteaza gresit totul, orice capata dimensiuni catastrofice.


Mediul nostru cultural determina oamenii sa puna la indoiala fidelitatea celor apropiati. Pe de alta parte oamenii nesiguri, care se tem sa nu piarda controlul sau sa fie judecati ori respinsi, transforma totul in ceva intim, ca intr-o incercare disperata de a isi pastra echilibrul.

Adica ei transforma totul in secrete, aceasta fiind un mecanism de aparare, o modalitate de a ascunde, de-a pacali si evita suferinta.


De multe ori confruntarea cu anumite secrete este o modalitate foarte buna de-a afla daca celalalt este cel ales. Nu poti cunoaste cu adevarat un om decat atunci cand imparti cu el si greutati, nu doar lucruri amuzante si placute.


Pe langa faptul ca este necesar sa ne asiguram ca putem porni in viata alaturi de un partener potrivit, mai exista si aspectul fundamental al dezvoltarii individuale. De multe ori, impactul profund pe care diverse experiente neplacute si nefericite l-au avut asupra noastra ne urmareste intreaga viata. Secretele impiedica dezvoltarea personala si evolutia. Prin toate actiunile pe care le intreprinde fiinta umana are doua motivatii fundamentale: una sa scape de suferinta si a doua sa caute placerea.


Multi oameni sunt rusinati de de actiuni sau comportamente din trecut si sufera continuu pentru ca nu se pot ierta pe ei insisi. Incapacitatea de-a te ierta duce la o frica terifianta de-a nu fi respins sau urat de cei pe care ii iubim, ceea ce face parte dintr-o forma de autopedepsire perpetua. Unora le vine greu sa-si aprecieze progresele pe care le-au facut, sa constientizeze faptul ca s-au schimbat, ca nu vor mai face niciodata "lucrul acela rau", ca au dreptul sa fie fericiti si respectati pentru calatoria curajoasa pe care au intreprins-o pentru a ajunge in momentul prezent.


Uneori secretele sunt modalitatea prin care oamenii se straduiesc sa evite problemele serioase si triste care exista intr-o relatie. Se amagesc ca pastrand secretul situatia va continua la nesfarsit. Confruntarea cu problema, a cere ajutor, a schimba sau a constientiza inutilitatea bolnavicioasa a situatiei sunt actiuni de care se feresc cu ardoare. Nu functioneaza niciodata. Incercand sa imbunatateasca o relatie facand totul sa para perfect, asigurandu-se ca nu va fi prins in momentul in care face greseli, sau facand in asa fel incat intotdeauna sa aiba dreptate, insemna sa nu folosesasca uneltele potrivite pentru a construi o relatie sanatoasa si plina de iubire.


Ascunderea deciziilor sau actiunilor gresite este o forma de minciuna si poate afecta serios relatia pentru ca distruge credibilitatea si increderea pe care o are partenerul in tine. Pentru a castiga increderea partenerului si credibilitatea nu trebuie sa ii lasi niciodata impresia ca il poti pacali cu scopul de-a evita o confruntare directa, o cearta , asumarea responsabilitatii, o imagine negativa, faptul ca ai gresit sau ca nu detii controlul.

Cea mai trista urmare a pastrarii secretelor intr-o relatie este faptul ca esti singur cu spaimele si problemele tale. Fiecare dintre noi suntem unici, entitati distincte, diferite.

Cu totii infruntam mai bine greutatile daca luptam alaturi de cineva. Nimeni nu este iubit pentru ca este perfect - suntem iubiti pentru ca dam dovada de compasiune, fragilitate, tandrete, grija fata de altii, umor, sesibilitate, credibilitate, etc.

 

 Nu va fi bine niciodata in momentul in care un secret va iesi la suprafata. Este mult mai bine sa ne inghitim mandria, sa recunoastem adevarul si sa-l infruntam impreuna cu partenerul. Toate realtiile devin mai puternice in momentul in care partenerii se confrunta impreuna cu dificultatile si incercarile.


Nu putem iubi daca nu avem incredere. In primul rand in noi si apoi in partener. Uneori cele mai grave secrete sunt adevarurile pe care le ascundem de noi insine. Pornind de aici lucrurile nu fac decat sa se inrautateasca. Nu putem fi apropiati daca ne ascundem. Secretele nu au ce cauta in intimitate.

Secretele si intimitatea sunt ca polii magnetici de acelasi semn: se resping reciproc.


Psiholog Nusa Bugeac, Psihoconsulting

 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • unul pe 28 Nov 2008, 17:23
    Articol foarte interesant

    Multumiri d-nei bugeac. Articolul bun nu doar pentru cei care pot intampina probleme in relatia cu partenerul... sint si persoana pe care le apasa anumite secrete (din firma) si incearca sa gestioneze aceasta situatie.

    0
    0

  • vlad anamaria pe 9 Aug 2008, 17:51
    Am trecut prin asa ceva

    In urma cu 7 ani am cunoscut pe cineva si m-am indragostit ne-am casatorit si avem un copil impreuna el acum un an a plecat in italia la munca... am aflat ca are pe altcineva iar de curand mi-a cerut sa divortam ...

    0
    0

  • mary pe 17 Iun 2008, 19:22
    despartirea

    da.....viata e grea

    0
    0

  • mary pe 26 Oct 2007, 11:59
    secretele se intorc impotriva ta

    spun asta pt ca le-am spus, crezand ca voi porni cu dreptul pe drumul casniciei dar am gresit,are grija sa-mi aminteasca tot timpul cand se iveste ocazia.

    0
    0

  • Ana pe 2 Aug 2007, 16:02

    Eu am un secret si sper sa ramana asa, pt ca mi-ar face mult rau sa nu mai fie un secret, adica impartasit altcuiva.

    0
    0

  • ames pe 29 Iul 2007, 21:04
    frustrari,indoieli.raspunsuri

    nu stiu daca rezolv ceva in viata mea daca scriu ,am fost intotdeauna o persoana care am exteriorizat sentimentele.dar nu stiu ince directie o va lua, de fapt toti ne dorim fericirea in viata ,de unde stim ca ne va fii bine singuri sau cu alt partener ,cind stim ca o relatie a luat sfirsit. cine pune diagnosticul unei relatii?

    0
    0

  • eclair pe 24 Iul 2007, 16:10
    raspundere

    Nu cred ca intr-o relatie trebuie sa fii ca o ceapa care-si pierde foile cu regularitate dar nici cu ochii in patru ca persoana de langa tine, barbat sau femeie ar putea afla "secrete" ca de ex faptul ca ai fost la o cafea cu nu stiu cine , si de aici o intreaga telenovela. Orice om are nevoie de intimitate, de o anume autonomie in luarea deciziilor de la cele mai marunte la cele mari, si mai ales sa nu uitam niciodata ca gandurile si parerile ne apartin si nimeni nu e proprietatea nimanui. Cred ca e benefic sa ne pastram anumite secrete care sunt ale noastre,personale, doar pentru noi. De multe ori mai rau faci facandu-l pe celalalt partas la un lucru pe care, poate nu voia sa-l stie. Si ce nu stii nu te deranjeaza. Asta nu inseamna sa traiesti in minciuna si duplicitate, ci pur si simplu o protejare decenta a propriei intimitati.

    0
    0

  • john_pescar pe 23 Iul 2007, 15:17

    Lipsa de comunicare duce la divort in majoritatea cazurilor .Puterea de a intelege si a fi intelept rezova problema.

    0
    1

  • Adriana pe 20 Iul 2007, 17:10
    ptr tine

    citeste cu atentie...poate inveti ceva

    0
    0

  • bianca pe 20 Iul 2007, 12:36
    secretele

    eu sunt casatorita de 4 ani si de la inceput i-am spus toate secretele...care acum s-au intors impotriva mea. se foloseste de el ori de cate ori ne certam. daca ar fi s-o iau de la inceput nu i-as mai spune nimic!! spui, nu spui- sunt dezavantaje!

    0
    0

  • adriana pe 20 Iul 2007, 11:33
    re

    un barbat unteligent si care-si protejeaza familia, respectiv sotia, va sti intotdeauna sa lase orgoliul la o parte sa-si recunoasca unde a gresit, si, daca-si iubeste sotia cu adevarat, la fel ca atunci cand au plecat la drum impreuna, cat si in fata lui Dumnezeu, va sti sa o indrume si, sa mentina echilibrul.

    0
    0

  • carmen pe 20 Iul 2007, 09:27
    intrebare

    Ce te faci atunci cand un partener obisnuit sa minta ca a doua natura, care a avut o relatie de aproape 20 de ani cu o mama autoritara, de care se ascundea pentru a nu fi pedepsit cand facea alte lucruri decat cele prescrise, care a avut episoade de violenta in cuplu si pe care l-ai surprins ca avand unele atitudini care dau de gandit, iti solicita increderea, mai ales in situatii asupra carora nu poti avea vreun control, fiind departe de tine? Cum poti sa acorzi incredere, cand tu insuti ai fost ranita si dezamagita de catre el? Constient poate ai reusi, dar intervine latura emotionala si "paranoia" si nu prea mai poti! Te gandesti ca atat timp cat se comporta asa, atat timp cat a facut acele lucruri, de ce ar fi ok cand e departe de tine? Ce credeti?

    0
    0

  • porkiz pe 20 Iul 2007, 05:42
    deci cred k

    trebuie sa sti cat mai multe despre partener dar lucrurile care crezi ca l-ar rani nu le spune niciodata lui, gaseste o persoana de incredere in care sa descarci informatia iar daca nu exista sau nu trebuie sa existe simplu scrie totul pe hartie apoi arde-o sau aprinde-o, te vei elibera de povara secretului, zambeste tu controlezi situatia

    0
    0

  • madalina pe 21 Mar 2007, 13:27
    Asumarea raspunderii de catre barbati !

    "Asuma-ti responsabilitatea pentru partea ta de vina intr-o anumita situatie si afla care au fost modalitatile prin care ai contribuit la derularea evenimentelor." Ajungem din nou la asumarea responsabilitatii esecului unui mariaj tot de catre femeie ! Cand am plecat la drum impreuna, am jurat in fata lui Dumnezeu sa acordam dragoste si ocrotire celui de langa noi. Doar femeia?

    0
    0

  • lostris pe 6 Mar 2007, 21:53
    secrete

    iubire, secrete,existenta in sine este un secret al tau personal. iubirea nu poate fi dezbracata de vesmintele ei de vis si pasiune si de ce nu de secretele ei. nu sunt de acord ca trebuie sa ne spunem toate secretele, viata noastra e numai a noastra sik oricat i-am iubi pe altii individualitatea noastra e numai a noastra.

    0
    0

  • ANDRA pe 27 Feb 2007, 11:22
    motive de despartire secretele

    DA CU SIGURANTA UN SECRET DIN TRECUT POATE AFECTA SERIOS O RELATIE...

    0
    0

  • Ioana pe 24 Feb 2007, 05:50
    adevarat

    acest articol este grozav

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod