Vitaminele - Substante magice care alunga oboseala si infectiile



Nu mergeti in dorul lelii! Editorial de Florin Condurateanu
O data cu ridicarea omului in doua picioare, devenind cum se zice fiinta superioara, pe langa ca s-a desteptat, parti din corp au avut si de patimit. Coloana vertebrala si-a sporit cu mult sarcinile, fiind impovarata de multe forte, de multe tensiuni, pana la urma de greutatea trunchiului, a capului, a membrelor superioare. La toate astea s-au adaugat si relele deprinderi ale omului devenit tot mai comod, tot mai imbiat de nemiscare, de zabovitul in scaun atat la serviciu, cat si acasa, la televizor.
Durerile de spate reprezinta o pacoste de care n-a prea scapat nimeni. Cum poti sa-ti alini suferintele coloanei vertebrale, ce trebuie sa faci ca sa-i usurezi sarcina si asta fara a inghiti medicamente cu pumnul, fara a te abona la aparatele fizioterapiei? Poti sa-ti menajezi coloana vertebrala printr-un anume fel de a merge? Raspunsul din partea specialistilor este DA. Nu trebuie sa mergi cu pasi tarsaiti, sa ridici destul talpa ca ea sa nu frece suprafata pamantului. Mersul, cu cat este mai vioi si cu pas saltat, fereste de suferinte coloana.
Si apoi trebuie evitat mersul leganat ca o rata sau ca un marinar, pentru ca aceste mici leganari ale corpului aduc prejudicii zonei lombare a coloanei. Cu alte cuvinte nu trebuie sa mergem in dorul lelii. Oare statul pe loc implica si el riscuri pentru coloana vertebrala? DA. Cand ai o munca ce presupune mult timp de stat in picioare e bine sa ridici usor si pe rand un picior pe o mica cutie sau pe un scaunel. Inaltarea unui picior pe ceva putin deasupra pamantului descarca unele forte ce chinuie coloana vertebrala si asta trebuie sa faca de exemplu vanzatorii, lucratorii la banda rulanta sau la strung.
Si statul pe scaun trebuie sa indeplineasca anumite conditii de menajare a coloanei vertebrale. Este foarte importanta scandurica de sub birou sau un obiect care sa-i permita sedentarului, prin natura muncii, sa ridice pe rand cate un picior de la sol.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod