Vitamina K aduce beneficii masei osoase

Un continut ridicat de vitamina K, asimilat atat din dieta cat si din suplimente are un impact semnificativ asupra sanatatii oaselor, reducand posibilitatea fracturilor, se arata in urma unui studiu recent efectuat

Exista doua forme de vitamina K: filochinona, cunoscuta si sub denumirea de fitonadiona (vitamina K1) gasita in legumele verzi (salata verde, broccoli, spanac) si menachinona (vitamina K2) care poate fi sintetizata de flora intestinala (surse de metachinona: carne, produse fermentate precum branza).
Exista si o forma sintetica a vitaminei K, cunoscuta ca vitamina K3, insa nu este recomandata pentru consum. In urma unui experiment efectuat de o echipa de cercetatori britanici s-a constatat ca suplimentele de metachinona-4 (MK4) reduc numarul de fracturi de toate tipurile: cu 77% fracturile de sold, 60% fracturile vertebrale si 81% fracturile non-vertebrale. "In aceasta cercetare am aratat ca suplimentele de filochinona si fitonadiona, in special MK-4, cresc densitatea minerala osoasa (DMO) si reduc incidenta fracturilor", sustine David Torgerson, coordonatorul studiului.
Nu s-au constatat efecte adverse grave, in afara unor probleme minore gastrointestinale, doar ocazional intalnite.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • morariulia pe 20 Iul 2006, 15:11

    ce trebuie sa fac ca sa redc incidenta fracturilor,ce trebuie sa consum?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod