Semnal - Donati organe, donati viata!



Congresul National "Romtransplant", Cluj-Napoca, 28 iunie-1 iulie. Presedintele Romtransplant, prof. dr. Irinel Popescu, face bilantul evenimentului. Metode noi, legislatia si modul de finantare prezentate de specialisti in domeniul transplantului. Un congres pus in slujba unui nobil scop: cresterea numarului donatorilor de organe. Jurnalul National: Ce aduce nou a cincea editie a Congresului Romtransplant cu participare internationala? Prof. dr. Irinel Popescu: Ideea principala care s-a desprins a fost ca majoritatea tarilor europene a adoptat consimtamantul prezumat in legislatia de transplant, o data cu aceasta crescand semnificativ numarul de donatori.
Asa cum arata in cadrul Congresului Guido Gabriel Persijn, presedintele Eurotransplant, trei sferturi din tarile europene au ca lege de baza pentru acceptarea donarii de organe consimtamantul prezumat, exceptie facand Anglia si Germania. Consimtamantul prezumat presupune ca persoana decedata, inca din timpul vietii, nu si-a exprimat opozitia donarii de organe. In acest caz, nu mai este necesar acceptul familiei pentru ca decedatului sa ii fie prelevate organe. Domnule profesor, transplantul este o interventie chirurgicala dificilasi costisitoare.
De ce fonduri beneficiaza la ora actuala transplantul in tara noastra? O sesiune speciala a congresului, condusa de prof. I. Acalovschi, s-a referit la selectarea si mentinerea donatorilor in serviciile de terapie intensiva. S-a subliniat importanta acoperirii cheltuielilor spitalelor unde se fac prelevari de organe, precum si a muncii celor care participa direct la acest proces. S-a aratat ca modul de finantare actual al programului national de transplant permite acoperirea acestor cheltuieli, ceea ce ar trebui sa duca la cresterea numarului de donatori in Romania.
In premiera, avem, pe langa programul de transplant finantat de Ministerul Sanatatii, un program de transplant finantat de CNAS. Astfel, la cele 54 de miliarde de lei alocate de Ministerul Sanatatii
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod