Violenta in cuplu afecteaza femeia mult timp

Femeile, victime ale partenerilor de cuplu, sufera mult timp de la incident din cauza problemelor de sanatate fizice si psihice, sustine Ogranizatia Internationala a Sanatatii, care a studia peste 25.000 de femei din 11 tari.
Femeile care au participat la studiu avea varsta cuprinsa intre 15 si 49 si erau din Banglades, Brazilia, Japonia, Peru, Serbie, Tailanda, Montenogro etc. Studiul a scos la suprafata ca atat experientele violente atat fizice cat si sexuale ale partenerului au fost asociate cu o sanatate precara din toate punctele de vedere, dar si cu probleme specifice care incep sa apara in 4 saptamani: dureri, pierderea memoriei, ameteala, dificultate in a merge sau in a face activitatile zilnice.

In concluzie, cand femeile trebuie sa suporte un partener violent cel putin o data in viata acestea trec prin experienta mai multor suferinte emotionale, sau ganduri suicidale sau tentative, decat femeile care niciodata nu au fost abuzate de catre partenerul de cuplu.


Diferenta de varsta, educatia si starea financiara se pare ca nu sunt factori care sa declanseze reactii asemenatoare cu cele provocate de un partener violent, afectand sanatatea femeilor.

"Investigand drepturile omului, prevalenta partenerilor violenti si asocierea acestora cu sanatatea femeilor - incluzand implicarea costurilor pentru remedierea sanatatii dar si suferinta umana - este sustinuta necesitatea urgenta de a include violenta partenerului de cuplu in sectorul politiei si in progremale de sanatate", conchide autorul studiului.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rodica pe 8 Apr 2008, 23:08
    De stiut

    Foarte important si adevarat.

    0
    0

  • doramunteanu pe 7 Apr 2008, 14:32
    Inadmisibil

    Nicio femeie nu trebuie sa accepte nici macar o palma de la sot sau de la iubit. Chiar daca se zice ca nu are ce face, mai ales daca nu are o educatie. Dar cu atat mai putin sunt cele care au o astfel de educatie si accepta asa ceva. O femeie fara posibilitati si educatie se zice ca nu stie incotro sa o apuce, dar una care beneficiaza de ambele ... atunci isi merita soarta. Iar scuza ca are copii pe care trebuie sa-i creasca nu are nicio justificare. Copiii ei asa vor deveni la maturitate: fetele vor accepta bataia, in timp ce baietii asa vor face la randul lor. Dar problema este de ce au acceptat asa ceva inainte de a aparea copiii, pt. ca problema nu apare peste noapte.

    0
    0

  • doramunteanu pe 7 Apr 2008, 14:29
    Inacceptabil

    In primul rand o femeie nu trebuie sa accepte nici macar o palma de la sot sau partener.

    0
    0

  • dragos daniela pe 5 Apr 2008, 11:00
    Buna!

    Exclud ideea ca si eu trec printr-o stare mizera "neintelegere" care de 13 ani nu prea am vrut sa o vad pentru ca am muncit la linistea asa zisei familii. Problema apare cand unii barbati nu mai sunt ajutati de bunul Dumnezeu sa gandeasca... cred din tot sufletul meu greutatile femeilor in fond nu depind de numarul lor ci de "masa" lor adica de greutatea esentei lor. Subiectul e delicat, uneori doare ca sa fie deschis... de unele femei... numai Domnul stie ce e bine si ce nu... Imi place ca se vorbeste despre... as ajuta cumva dar sunt prea mica... puterea mea la fel... va doresc tot binele din lume.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod