Unele cosmetice sunt interzise in sarcina

In sarcina, sub presiunea schimbarilor hormonale, de cele mai multe ori se observa o imbunatatire a aspectului parului, a unghiilor si a tenului, iar cosurile din adolescenta dispar. Pielea de pe abdomen si sani are o capacitate de intindere si revenire aproape de forma initiala. De-a lungul sarcinii apar totusi unele modificari ale pielii, cunoscute sub numele de ,stigmate de sarcina", care provoaca o puternica ingrijorare viitoarelor mamici. Vor disparea oare de la sine? Pot fi prevenite sau tratate in timpul sarcinii fara risc pentru fat?
Vergeturile, stigmatele celor noua luni
Atat estrogenii, cat si progesteronul determina aceste schimbari. Cele mai cunoscute sunt vergeturile, manifestate prin aparitia unor dungi neregulate vinetii care devin apoi alb-sidefii si sunt localizate pe zonele de maxima intindere, adica abdomen, coapse si sani. Vergeturile se datoreaza incapacitatii tesutului elastic din structura dermului de a se intinde si de aceea acesta se fragmenteaza.
Este o modificare ireversibila a pielii, care poate fi limitata prin cateva masuri preventive, cum sunt controlul prin dieta al cresterii excesive in greutate, ungerea zonelor expuse cu creme emoliente si hidratante antivergeturi, care contin vitaminele C si E, precum si zinc si siliciu, precursori ai colagenului. Aceste creme impiedica uscarea cutanata asociata vergeturilor. Trebuie alese doar produse permise femeii gravide, deoarece cele obisnuite pot contine ingrediente interzise in sarcina. Femeile trebuie sa vada partea plina a paharului, pentru ca vergeturile nu pun in pericol sanatatea viitoarei mame. Dupa nastere si incheierea perioadei de alaptare, ea va folosi pentru ameliorarea aspectului creme pe baza de acid retinoic, care in timp determina o crestere a stratului de colagen si tesut elastic in derm.
Petele dispar de la sine
Masca gravidica, adica patarea cafenie a tenului, este, de obicei, reversibila.
Se recomanda folosirea pe ten a unor creme fotoprotectoare pentru a limita activitatea celulelor care sintetizeaza pigment. Totusi, femeia insarcinata va trebui sa stea la soare perioade scurte, pana in ora 10 sau dupa ora 16, neprotejata de creme de fotoprotectie. Aceasta deoarece pielea are nevoie de lumina pentru a se produce sinteza vitaminei D, necesara formarii oaselor viitorului bebelus. Cremele de fotoprotectie maresc rezistenta pielii la arsura si cresc tentatia de a exagera cu statul la soare, de aceea este bine ca in aceasta perioada expunerile sa nu fie mai lungi de 10 minute. Aparitia vinisoarelor vizibile prin piele este un alt fenomen posibil si se datoreaza apasarii pe care sarcina o exercita pe vase, dar si structurii fragile a peretilor vasculari. Se recomanda suplimente nutritive cu vitamina C, purtarea unor ciorapi elastici care sa stranga mai puternic glezna si sa fie mai largi spre coapse si abdomen, precum si masarea picioarelor si a gleznelor cu creme nutritive.
In aceasta situatie nu compozitia este importanta, ci directia de masaj care trebuie sa asigure reintoarcerea venoasa spre inima.
Alunitele cresc in volum
Colorarea mameloanelor si liniei care uneste ombilicul cu zona pubiana si cresterea alunitelor sunt alte stigmate de sarcina, pe care nu avem cum sa le impiedicam. Uneori, dezvoltarea sarcinii este insotita de aparitia unor mancarimi extrem de suparatoare si de aparitia unor bubite si basicute pe piele. Pruritul de sarcina sau herpesul gestationes, cum se numesc medical aceste probleme, sunt de competenta dermatologului, care trebuie sa le trateze.
Dr. Mihaela Leventer,
Clinica DERMA-STYLE Bucuresti

Ftalatii din oje si parfumuri produc malformatii
Gravida trebuie sa stie ca pe piata exista produse cosmetice care au in compozitie numeroase ingrediente ce pot influenta negativ dezvoltarea sarcinii. Recent se discuta in literatura medicala si erau puse sub semnul intrebarii produsele care contin ftalati (dibutyl phthalates, DBP), solventi si plasticizanti aflati in compozitia ojelor si a unor parfumuri si spray-uri pentru par.
Aceste substante pot determina riscuri la fetii de sex masculin, ca malformatii ale organelor genitale si defecte de spermatogeneza. Produsele cosmetice sunt totusi permise in sarcina, dar cu atentie sporita la continut, la termenul de garantie si la modul de pastrare, pentru ca nu trebuie sa uitam ca toate cosmeticele au in compozitie uleiuri si grasimi care se pot altera in timp.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod