Ultimatum: fumatorii inraiti trebuie sa renunte definitiv la tutun

Se stie ca tutunul cauzeaza o serie de probleme serioase de sanatate. Potrivit unui studiu, fumatorii inraiti nu au optiunea de a reduce numarul tigarilor fumate, ci de a renunta definitiv la fumat daca vor sa reduca riscul de deces, informeaza BBC News Online

Expertii au constatat ca fumatorii inraiti care isi reduc cantitatea de tutun, din pacate nu isi minimalizeaza si riscul de deces prematur. Un experiment efectuat pe un esantion de 51.000 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani a scos in evidenta faptul ca singura optiune pentru a-si prelungi viata este renuntarea definitiva la fumat.
De asemenea, exista dovezi ca reducerea numarului de tigari la 1-4 pe zi creste riscul de deces in urma unor diverse afectiuni cariovasculare. "Este foarte raspandita expresia: daca nu te poti lasa de ele, macar redu numarul tigarilor pe zi. Parerea noastra este ca acest lucru ofera false expectante fumatorilor, deoarece exista o singura optiune valabila si eficienta: renuntarea definitiva la fumat", sustine Dr Kjell Bjartveit, coordonatorul studiului. Pentru fumatorii aflati in imposibilitatea de a renunta la tutun, expertii recomanda folosirea terapiilor de substitutie a nicotinei pentru a-i ajuta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod