Tratamentul hepatitei alcoolice cu etanercept nu e indicat

Potrivit unui studiu realizat de Clinica Mayo, tratamentul hepatitei alcoolice cu etanercept nu este eficient. Hepatita alcoolica este o inflamatie acuta a ficatului cauzata de consumul excesiv de alcool. Aceasta boala reprezinta o cauza majora pentru morbiditatea si mortalitatea din intreaga lume.
De regula, afectiunile ficatului cauzate de consumul excesiv de alcool sunt grave, iar metodele de tratament nu sunt din cele mai eficiente.

"Consumul de alcool foarte mult timp a fost asociat cu afectiuni severe de ficat, cum ar fi hepatita", sustine Vijay Shah, M.D., hepatolog la Clinica Mayo si liderul studiului. "Insa, nu toata bauturile grele duc la dezvoltarea hepatitei alcoolice, aceasta afectiuni declansandu-se si la persoane care consuma bauturi alcoolice numai ocazional".
 

Desi leziunile provocate de hepatita alcoolica adesea se remediaza daca pacientul inceteaza sa mai consume alcool, afectiunea poate duce la aparitia cirozei si a insuficientei renale.  

Cercetatorii doreau sa descopere un tratament benefic pentru aceasta afectiune, insa in cele din urma nu au ajuns la niciun consens.

Pentru acest studiu, cercetatorii de la Mayo au colaborat cu alte cateva centre medicale pentru a se putea inscrie 48 de pacienti cu hepatita alcoolica cu diferite grade de severitate.


Pacientilor li s-a administrat placebo sau etanercept, un compus care blocheaza efectele citokinei toxice. Etanercept este aprobat pentru tratarea artritei inflamatorii si este sub investigatie pentru a se afla eficienta in tratarea altor afectiuni inflamatorii.

Rezultatele studiului au indicat o rata mai mare a mortalitatii la pacientii cu hepatita alcoolica, care au primit tratament cu etanercept. In acest caz mortalitatea era dubla in comparatie cu grupul persoanelor care au primit tratament cu placebo.


Principala cauza a fost cresterea ratei de infectii.  

"Tratamentul cu etanercept a avut rezultatele spectaculoase la studiile realizate pe animale, dar nu aduce niciun beneficiu in cazul oamenilor cu hepatita alcoolica. Cateva cauze posibile a cresterii ratei mortalitatii pot fi relationate cu regenerarea ficatului, si efectele acestui medicament asupra sistemului imunitar", a declarata Dr. Shah.

Complicatiile afectiunilor de ficat cauzate de consumul de alcool de regula sunt severe si greu de tratat, din aceasta cauza inca o data de adevereste ca pevenirea este cel mai pun remediu.


Sursa: ScienceDaily.com
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod