Totul despre hepatite

Hepatita este una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica. Desi nu exista studii epidemiologice serioase realizate recent in Romania, din estimarile facute, aproximativ 5 la suta din populatie este infectata cu virus C si 5 la suta cu virus B, ne-a declarat prof. dr. Florin Caruntu, de la Institutul de Boli Infectioase ,Matei Bals" din Bucuresti. Pana in prezent, au fost identificate cinci tipuri de virusuri hepatice care infecteaza si inflameaza ficatul.
Hepatita A se confunda cu indigestia
Virusul hepatitei A patrunde in organismul uman cel mai frecvent pe cale digestiva si se manifesta prin fenomene de intoxicatie generala si dereglari ale tractului digestiv, insotite sau nu de aparitia icterului. Incubatia variaza intre 15-30 zile.
Manifestarile generale constau in febra moderata, fara frisoane, care dureaza 3-5 zile. Uneori poate atinge 39 de grade. Febra este insotita deseori de dureri musculare si de manifestari respiratorii. Starea de greata si varsaturile pot fi uneori atat de intense, incat boala se poate confunda cu o toxiinfectie alimentara.
Hepatita B poate fi transmisa prin sarut
Hepatita B poate provoca leziuni grave ale ficatului, pana la stadiul de ciroza hepatica, care nu se poate vindeca. Hepatita B se transmite prin contact cu sangele sau fluidele corporale ale unei persoane infectate. Hepatita B poate fi transmisa printr-un simplu sarut. Un mare numar de pacienti infectati nu prezinta simptome. Conform statisticilor, 9 din 10 adulti se vindeca pe cale naturala, fara a avea nevoie de tratament, in cateva luni de la infectare.
Hepatita cronica apare atunci cand virusul persista in organism. Medicii spun ca 30 la suta sunt purtatori sanatosi, 40 la suta fac o hepatita cronica persistenta, care poate ramane stabila si nu evolueaza, iar 30 la suta fac hepatita cronica activa, care poate sa evolueze spre ciroza sau cancer hepatic.
Hepatita C - risc de ciroza si cancer
Hepatita C este o infectie virala care se poate transmite prin sange infectat. Foarte multe persoane au fost infectate cu virus C prin transfuzii, inainte ca acest tip de virus sa fie identificat, in anul 1989. Cele mai frecvente infectari se produc in urma consumului de droguri, folosind acelasi ac sau in urma tatuajelor si body piercing-urilor cu ace nesterilizate. Aproximativ 25 la suta din cei infectati reusesc sa se vindece, fara a necesita terapie, in primele 6 luni de la contactarea infectiei.
Totusi, 75 la suta dezvolta forma cronica a infectiei si au nevoie de terapie medicamentoasa. Netratata, hepatita C duce la ciroza si cancer la ficat, mare parte dintre pacienti necesitand transplant.
Manifestari ascunse ale hepatitei: lipsa poftei de mancare; modificari ale sensibilitatii gustative si olfactive, dezgust de a fuma, greata, varsaturi, balonari abdominale, constipatii sau diaree, astenie pronuntata, ameteli, cefalee, insomnie.
Cum se ia hepatita B: contact sexual neprotejat cu o persoana deja infectata; transmiterea de la mama infectata la fat; folosirea in comun a acelor si seringilor.
Vindecarea este posibila.Tratamentul hepatitei C a inregistrat progrese majore in ultimii 15 ani. Atunci cand a fost identificata prima data se vindecau aproximativ 10-20 la suta din pacienti.
Astazi, noile metode de terapie permit tratarea cu succes a 50-80 la suta din cei infectati. Interferonul si ribavirina sunt cele doua medicamente aprobate pentru tratamentul persoanelor bolnave de hepatita virala C. Interferonul poate fi administrat singur sau in combinatie cu ribavirina. Consumul de alcool pe perioada tratamentului inrautateste starea ficatului.Semnele hepatitei C: ingalbenirea pielii, oboseala, dureri abdonimale, greata, lipsa poftei de mancare, urina inchisa la culoare.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dorina27 pe 7 Mai 2009, 08:41
    hepatita C luata de la ac de siringa in spital

    sotul meu a luat hepatita C in spital. Nu este fumator, nu bea alcool decit la ocazii si ponderat.Are hepatita C,dar,medicul nu i-a recomandat interferon pentru ca, este la virsta cind acesta nu mai are efect?. Are 54 ani. Am o intrebare persoanele trecute de 50 ani sunt condamnate?, unde mai pui ca, virusul la luat in spital, de la o injectie.Alt contact cu singe infectat nu a avut.Tuns si barbierit, acasa in familie, nu la frizer.Toata lume spune de interferon, in provincie medicii de ce nu recomanda asa ceva?. Romania se termina la Bucuresti?.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod