Test pentru depistarea precoce a cancerului de prostata

Testul care identifica gena cancerigena de prostata (PCA3) este un nou mod de depistare precoce bazat pe elementele specifice descoperite in mostra de urina. Aceste test nu numai ca promite depistarea precoce a cancerului dar poate depermina ca biopsia sa fie mai putin necesara.
Genele PCA3 sunt dominanate la peste 95% dintre tesuturile de prostata maligna in comparatie cu tesuturile prostatei benigne sau normale.  

Cancerul de prostata este unul din cele mai frecvente forme de cancer din lume. Depistarea precoce a cancerului de prostata depinde de examinarea rectala digitala si de nivelul ridicat de antigen specific prostatei necesitand biopsia, adesea asociata cu anxietate, disconfort etc.

Au fost facute si cateva studii pentru a verifica PCA3. Astfel, in 2007, cercetatorii sustinea ca nivelul de PCA3 din urina este mai concret decat masurarea limfei de PSA (antigen specific prostatei), ajutand la punerea unui diagnostic bun si precoce fara a fi necesara biopsia.


Rezultatele cu PCA3 au fost calculate si comparate cu bipsia, apoi acuraterea diagnosticului cu PCA3 a fost comparat cu procentajul antigenelor libere specifice prostatei. Majoritatea antigenelor de prostastata care circula prin limfa sunt atasate mai multor substantei proteine, restul antigenelor fiind lasate libere.

Astfel, cercetatorii sugereaza ca antigenii cancerigeni ai prostatei creati de cancerul de prostata faca parte dintr-un tip complex in timp ce antigenii benigni faca parte din categoria celor liberi.


Sursa: ScienceDaily.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod