Test genetic pentru bolnavii de hepatita C



Testul descoperit de o echipa de cercetatori de la compania americana Celera Genomics va costa aproximativ 1.000 de dolari. Cu ajutorul lui, medicii vor sti exact care dintre bolnavii de hepatita C au nevoie mai repede de tratament si care dintre acestia mai pot astepta. Sapte variatii genetice responsabile de aparitia cirozei Pentru a pune la punct testele genetice, cercetatorii americani au scanat ADN-ul a 1.000 de bolnavi de hepatita C de peste zece ani, timp suficient pentru ca unii dintre acestia sa fi dezvoltat ciroza.
Specialistii au studiat 25.000 de variatii genetice prezente la fiecare pacient si au gasit sapte variatii care ar putea fi luate in calcul atunci cand se stabileste riscul de a dezvolta ciroza. Ei au mai analizat secvente din ADN-ul altor 448 de pacienti vechi si au constatat ca testul a indicat cu precizie care dintre acestia aveau ciroza. Rezultatele studiului au aratat ca dintre bolnavii aflati in stadiu incipient, cei cu risc genetic ridicat au fost de sase ori mai predispusi decat ceilalti la ciroza.
"Efectele adverse ale tratamentelor pentru hepatita C sunt foarte daunatoare organismului. Unul dintre cele mai grele aspecte pentru un clinician este sa decida cui sa-i aplice terapiile antivirale si pe cine sa mai lase pe lista de asteptare din cauza costurilor ridicate, dar si a efectelor adverse", a afirmat dr. Scott L. Friedman, seful sectiei de hepatologie la Mount Sinai School of Medicine, Manhattan, care a facut parte din echipa ce a descoperit testul genetic. Tratamente moderne pentru virusul hepatic C In acest moment, cele mai noi tratamente folosite in Romania pentru tratarea hepatitei C sunt interferonul Pegasys si Pegintron.
Acestea se administreaza in fiecare zi, pe cale injectabila, in combinatie cu alte pastile. "Ambele interferoane actioneaza ca antivirale si ca imunomodulatoare, ajutand sistemul imunitar sa se apere de virusi", explica dr. Florin Caruntu, medic primar boli infectioase la Institutul "Prof.dr. Matei Bals", Bucuresti. Cum se transmite hepatita C Hepatita C se transmite prin sange, operatii, injectii, tatuaje sau piercing facute cu aparate nesterilizate. Evolutia hepatitei C dureaza intre 10 si 30 de ani.
"Incet-incet, ficatul bolnavilor de hepatita C este distrus pentru ca incearca sa elimine virusul. Cu toate acestea, boala nu evolueaza intotdeauna spre ciroza", afirma dr. Florin Caruntu. Pentru ca simptomele hepatitei C sunt greu de observat, de multe ori, bolnavii se prezinta la medic foarte tarziu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod