Studiile incep sa faca lumina in cazul schizofreniei

Persoanele care sufera de schizofrenie folosesc diferite suprafete ale creierului pentru memoria de scurta durata. Oamenii de stiinta stiau inca din 1990 ca probleme legate de memorie sunt primele simptome ale schizofreniei. Ultimele studii realizate de o echipa la Universitatea Vanderbilt sustin ca este vorba despre modul diferit in care creierul pacientilor cu schizofrenie proceseaza informatia.
Studiul a fost realizat pe un grup de pacienti cu schizofrenie si un alt grup de indivizi perfect sanatosi, in timp ce faceau un test pe computer care solicita memoria. Explorarea activitatilor creierului erau facute prin folosirea imaginilor cu rezonanata magnetica functionala (fMRI) si cu spectroscop cu infrarosu (NIRS).

"Ambele grupuri foloseau cortexul frontal atunci cand isi aminteau sau uitau ceva. In timp ce subiectii sanatosi au folosit partea dreapta din suprafata creierului cand au fost pusi sa isi aminteasca locuri spatiale, pacientii cu schizofrenie au folosit o reteau de legatura intre cele 2 emisfere", a declarat cercetatorul Dr.
Sohee Park.

"Aceasta situatie sugereaza ca in timp ce oamenii sanatosi s-au folosit de ceva special si si-au focalizat legatura dintre suprafetele creierului pentru funtionarea unei memorii specifice, pacientii cu schizofrenie au folosit o legatura mult mai confuza si mai larga pentru a ajunge la acelasi rezultat".

De asemenea, studiile au evidentiat o diferenta fundamental in modul in care pacientii cu schizofrenie si persoanele sanatoase au facut greselile. "Cand persoanele sanatoase raspundeau corect, activitatea cortexului frontal drept crestea, iar cand uitau activitatea acestei parti nu mai era asa crescuta", a explicat dr.
Park.

"Activitatea creierului are stranse legaturi cu performantele memoriei, insa nu acelasi lucru se intampla in cazul persoanelor care sufera de schizofrenie. Totodata, studiile arata ca persoanele care sufera de schizofrenie isi pot aminti informatii incorecte. In aceasta situatie imaginile activitatilor creierului arata ca persoana resprectiva isi aminteste ceva, cu toate ca este o informatie eronata sau o amintire ca poate nu a existat".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod