De ce trebuie sa consulti un nutritionist?

Nu ai timp sa ajungi la un nutritionist si ai cateva intrebari carora nu le gasesti raspunsul, iata care sunt cele mai intalnite nelamuriri cand vine vorba despre un regim alimentar sanatos.
Preferintele nutritionale pot avea un efect puternic abilitatile organismului de a controla nivelul de glucoza, colesterol etc. sau mentinerea unei atitudini pozitive in fata vietii. Cu toate ca este o regula de viata, un regim alimentar sanatos este dificil de respectat, motiv pentru care trebuie sa cunosti care sunt cele mai bune alegeri alimentare si care sunt necesitatile organismului tau.

Pentru a intelege mai bine iata care sunt cele mai frecvente intrebari puse nutritionistilor.


1. Este sanatos sa avem o dieta alimentara, fara bomboane si prajituri?


Raspunsul este NU, specialistii sustin ca ceea ce conteaza in realitate este numarul total de carbohidrati, zaharul fiind doar o parte dintre acestia.

Carbohidratii
pot fi luati din 3 categorii de alimente: produse fainoase (painea, cerealele, pastele), legume (mazare, porumb, cartofi, orezul si fasole), fructe si suc de fructe si produse lactate (lapte si iaurt).



2. Care este primul pas in alegerea unei alimentatii sanatoase?

Ideal, este ca primul pas sa fie o consultatie la medicul nutritonist, care sa iti "prescrie modul de alimentatie" - numarul total de carbohidrati si calorii, care trebuie consumat zilnic. Pentru aceasta ai nevoie de o carte cu lista de carbohidrati continuti de alimentele crude, preparate si cele proaspete.

3. Mai pot consuma carbohidrati?


Cu siguranta DA, nu este vorba despre eliminarea carbohidratilor din alimentatia zilnica, ci de a schimba alimentele din care iti iei carbohidratii si numarul portiilor mancate. Pe cat este de posibil alege alimentele care contin si carbohidrati dar si o cantitate ridicata de fibre, de exemplu: cerealele integrale, fasolea au cel putin 3-5 g de fibre la fiecare portie.
De asemnea, mananca fructe deoarece toate au un continut ridicat de fibre.


4. Cu produsele lactate cum ramane?


Toate produsele lactate contin zahar. Ceea ce iti alegi sa mananci are legatura cu cate portii de carbohidrati iti permite planul tau nutritional sa consumi la acea masa sa gustare. Deci, si pentru a rezolva aceasta problema ai nevoie de tabelul cu valorile nutritionale. De asemenea, cand iti alegi un iaurt, acesta trebuie sa ai aibe o cantitate scazuta de grasimi, si sa fie cat mai natural pentru a avea o cantitate mica de zahar, ceea ce inseamna ca are si o cantitate scazute de carbohidrati.


5. Ce semnifica numarul din dreptul Indexului Glicemic?

Indexul Glicemic socoteste continutul de carbohidrati al alimentelor prin efectele asupra nivelului de zahar din sange.
Dar in general poti folosi acest index pentru alegerea alimentelor pe care ar trebui sa le consumi.

Acesta este influentat de foarte multi factori, inclusiv modul in care a fost pregatit alimentul respectiv sau maturitatea la care era cand a fost consumat.

De asemenea, alti nutrienti, cum sunt proteinele, fibrele, grasimile, care sunt consumate in acelasi timp, pot scadea proprietatile carbohidratilor. Cel mai important de stiut este faptul ca Indexul Glicemic variaza in functie de fiecare persoana.


6. Cum se foloseste un tabel cu informatii nutritionale?


In primul rand trebuie sa te hotarasti daca vei manca mai mult de o singura portie de mancare, apoi uita-te la numarul total de carbohidrati-zahar continut de o portie. Dar, pentru a afla cantitatea de zahar, verifica toate ingredientele din lista care se termina cu "-oza": sucroza, fructoza, glucoza.



7. Dar despre zahar? Este bine sa consumam din cand in cand?


O singura recomandare trebuie facuta si anume sa iti limitezi cantitatea de zahar astfel incat aceasta sa iti aduca numai 10% din numarul total de calorii. Nutritionistul iti poate recomanda cat zahar sa consumi in functie de necesitatile organismului tau.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod