Stresul si bolile de stomac pot cauza afte



Aftele bucale sunt afectiuni frecvente in sezonul de primavara. Ele se manifesta sub forma unor basicute galben-aurii, inconjurate de o zona rosie, si apar, de obicei, in cerul gurii, pe limba, pe gingii sau pe mucoasa obrazului. "Sunt destul de dureroase, dar cu tratament se vindeca in maximum zece zile", precizeaza dr. Daciana Velisarto, medic stomatolog la un cabinet privat din Capitala. Pentru calmarea durerilor sunt utile alimentele fluide si reci, iar pentru vindecare medicii recomanda antibiotice, antiseptice, anestezice locale sau cauterizare cu nitrat de argint.
Folosirea apei de gura nu are niciun efect, ba, mai mult, poate spori iritatiile. Pot recidiva dupa cateva zile sau cativa ani Fata de herpes, aftele nu sunt insotite de febra, dispozitie proasta sau dureri de cap, dar pot recidiva ca si acesta, imprevizibil, dupa perioade variate de timp, de la cateva zile la cativa ani. "Cel mai frecvent apar atunci cand se schimba periuta de dinti sau cand sunt consumate alimente cu aciditate crescuta, cum sunt citricele", explica dr. Velisarto. Dulciurile cu alune, nucile, ciocolata, cafeaua, cola, lactatele, zmeura, bauturile alcoolice, carnea si grasimile sunt produse contraindicate, deoarece agraveaza leziunile si irita gura.
Printre factorii favorizanti se numara si virozele, afectiunile gastrointestinale, sarcina, menstruatia sau stresul. Atentie la antibiotice si la apa pentru gura Alte afectiuni care pot aparea in cavitatea bucala, asemanatoare aftelor, sunt micozele (ciupercile) sau manifestarile alergice. Primele sunt determinate de excesul de antibiotice, diabet, sarcina, folosirea contraceptivelor, fumat, proteze neadaptate, dar si de o igiena bucala proasta. "Formele cele mai frecvente apar la nivelul gingiei si mucoasei bucale si se manifesta prin durere la atingere, masticatie, contact cu diferite alimente dure", completeaza dr.
Daciana Velisarto. Stomatologii recomanda cumpatare in folosirea unor medicamente cum sunt aspirina, barbituricele, codeina, oxacilina sau penicilina, intrucat acestea pot fi o cauza pentru aparitia alergiilor de la nivelul gurii. La fel si apa de gura, guma de mestecat sau anumite componente din pastele de dinti.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod