Speranta - O noua metoda de tratare a cancerului din sfera ORL



Radioterapie cu imagini La Institutul Curie din Franta se utilizeaza pentru tratarea cancerului o noua tehnica lipsita de efectele secundare ale radioterapiei obisnuite: tomoterapia sau "radioterapia cu ajutorul imaginilor". Tomoterapia, o metoda noua de tratament al cancerului din sfera ORL, consta de fapt in obisnuita iradiere a tumorii canceroase, cu singura particularitate ca aparatului de radioterapie ii vine in ajutor cel de rezonanta magnetica nucleara (RMN), ce permite vizualizarea 3D a zonei in timp real.
Prin aceasta metoda sunt posibile delimitarea clara a conturului tumorii, iradierea precisa si urmarirea evolutiei formatiunii canceroase. Astfel se reduce la minimum afectarea organelor sanatoase din imediata apropiere a tumorii. De asemenea, cu ajutorul tomoterapiei, medicii pot sa stabileasca insa cu precizie intensitatea iradierii. O sedinta de tomoterapie dureaza aproximativ 30 de minute, timp in care pacientul este complet imobilizat si apoi introdus in interiorul aparatului RMN. Pentru inlaturarea tumorii canceroase este nevoie de cinci-opt saptamani de tomoterapie, dozele administrate ramanand mereu aceleasi.
Insa datorita preciziei tomoterapiei, in cazul in care este nevoie se poate mari intensitatea iradierii organului bolnav, fara pericolul afectarii celorlalte organe sanatoase. DOTARE. Desi este destinata cancerelor din sfera ORL, tomoterapia ar putea trata si cancerul pulmonar, anumite stadii ale cancerului mamar si cancerul de piele daca trece de faza de experiment. Aparate de tomoterapie se gasesc in numar limitat in Europa, in aproximativ 10-20 de spitale, in timp ce in SUA aceasta tehnologie este utilizata deja la scara larga.
La Institutul Curie din Franta, primul pacient a beneficiat de tomoterapie la 10 ianuarie 2007, iar in prezent alti 11 pacienti cu diferite forme de cancer din sfera ORL (nas, gura, laringe, faringe) se afla sub un astfel de tratament.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod