Specialişti: Aproximativ 75% dintre femeile cu cancer ovarian prezintă metastaze la diagnosticare

Specialiştii le încurajează pe femei să meargă periodic la controlul medical


Potrivit datelor Globocan 2012, în România sunt raportate anual 1.850 de cazuri noi, fiind a cincea cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.

În afara factorilor asociaţi stilului de viaţă modern, specialiştii au identificat şi alte cauze care pot duce la apariţia acestei boli, respectiv vârsta, istoricul familial sau mutaţiile genetice, relatează Mediafax.

Cancerul ovarian este povara femeii moderneDragoș Median, doctor
Astfel, majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar după vârsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauză şi riscul de apariţie a acestei boli creşte dacă doi sau mai mulţi membri ai familiei, fie din partea tatălui, fie din partea mamei, au avut neoplasm mamar, ovarian sau colorectal.

"Potrivit datelor IARC, riscul de cancer ovarian creşte la 25,5 la sută dacă atât mama, cât şi sora au fost diagnosticate cu această afecţiune", avertizează specialiştii.

De asemenea, prezintă risc ridicat femeile care nu au născut niciodată, care n-au luat niciodată contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă sau cele care au intrat la menopauză la o vârstă înaintată.

Specialiştii recomandă femeilor să fie atente la semne persistente care durează de mai multe săptămâni şi care nu pot fi explicate, respectiv la: dureri abdominale sau pelvine, balonare persistentă, senzaţie de saţietate precoce, modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie), simptome urinare (micţiuni frecvente sau imperioase), sângerări vaginale neobişnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, oboseală, ameţeală, senzaţie de greaţă.


Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod