Solarul, cauza cresterii alarmante a cazurilor de cancer de piele

Cancerul de piele apare din ce in ce mai frecvent la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani, informeaza publicatia britanica DailyMail.
Dependenta de solar sau "tanorexia" a luat amploare alarmant in ultimii ani, iar statisticile arata ca aproape zilnic o femeie cu varsta intre 20 si 29 de ani este diagnosticata cu cancer de piele. Melanomul, cea mai agresiva forma de cancer de piele este mai frecvent intalnit decat cancerul mamar in aceasta categorie de varsta.

Dintre afectiunile favorizate de expunerea la solar (pigmentari, riduri, imbatranire prematura a pielii), cea mai importanta este cancerul de piele. Efectul expunerii la UV este cumulativ, specialistii avertizand ca "riscul de a face cancer de piele creste cu fiecare sedinta de expunere la solar."

"Riscurile pe care le prezinta expunerea la solar sunt similare cu cele ale expunerii la soare. Poate chiar mai mari, pentru ca persoanele care frecventeaza centrele de bronzat considera solarul mai sigur si au tendinta de a petrece mai mult timp la solar," informeaza dr. Adina Alexandru, medic specialist dermatovenerolog.

Melanomul are legatura directa cu expunerea la soare. Este o tumora care se dezvolta din celulele care intervin in colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru ca prezinta un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele. Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare in anumite situatii:
  • tegument sensibil la soare: piele, ochi si par deschise la culoare;
  • factori genetici: prezenta a numeroase alunite (peste 100);
  • antecedente personale sau in familie de tumori cutanate;
  • arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani;
  • obiceiul bronzarii artificiale, la solar.


Ce ar trebui sa alerteze

  • aparitia unei noi alunite care se modifica rapid in dimensiuni sau culoare;
  • modificarea recenta a aspectului unei alunite (dimensiuni sau culoare).
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ANAMARIA pe 27 Apr 2009, 07:15
    este adevarat

    si eu sunt de parere ca mersul la solar in exces dauneaza . am cateva cunostinte Care merg in prostie si arata cu mult mai batrane decat sunt + ca le au aparut multi pistrui. si eu ma duc o data la luna poate ptr a mi mentine culoarea, dar mereu mi e frica sa nu explodeze! lolllllll

    0
    0

  • Bianka pe 9 Apr 2009, 18:34

    Mi sa parut foarte interesant acest articol.eram foarte hotarata sa merg la solar dar acuma sunt in dubii nu stiu ce hotarare sa iau Am auzit multe lucruri negative despre aceasta bronzare artificiala....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod