S-a descoperit o cauza a Sindromului mortii subite la copii



Cercetatorii au dovedit legatura dintre decesele subite ale copiilor si anormalitatile lor crebrale. Descoperirile sugereaza ca decesele aparent haotice pot avea o cauza biologica, care poate duce la descoperirea unui tratament. Sindromul mortii subite la copii este una dintre cele mai importante cauze de deces la copii intre 1 si 12 luni. Necunoscandu-se cauza, parintii se invinovateau si ramaneau debusolati de moartea inexplicabila a copiilor lor. Cercetatorii implicati in studiu au descoperit zone nefunctionale din creierul copiilor, implicate in respiratie, tensiune arteriala si trezirea din somn.
Celulele Stem ale copiilor autopsiati prezentau defecte care le afectau abilitatea de a regla serotonina, substanta care controleaza functiile vitale. La 75% dintre copiii decedati subit s-a descoperit conexiunea cu serotonina. La un copil normal cresterea concentratiei de dioxid de carbon activeaza neuroni care trimit un semnal pentru cresterea frecventei respiratiei. Daca celule Stem au defecte nu se mai produce activarea, deci sistemul de alarma nu functioneaza. Factorii de risc pentru moartea subita la copii sunt: fumatul in timpul sarcinii, si culcarea copiilor pe burta.
Exista copii care mor subit desi dorm pe spate, insa mult mai putini. Cercetatorii spera sa identifice si alti factori de risc pentru a scadea numarul deceselor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod