In China face ravagii o noua tulpina a virusului aviar



O varietate a virusului H5N1 a devenit dominanta anul trecut in sudul Chinei, si este sursa noului val de gripa aviara in Asia de Sud-est, au comunicat cercetatorii. Subnumit Fuji, dupa proincia chineza in care a fost descoperit, virusul a infectat pasarile din Hong Kong, Laos, Malaiesia si Tailanda, si a imbolnavit oameni in China si Thailanda. Desi au fost infectate 5 persoane in China, virusul nu si-a dovedit abilitatea de a se imprastia in populatie, dupa publicatia National Academy of Sciences.
Nu exista nici o dovada de transmitere de la om la om, care ar trebui sa ne alarmeze", a spus Robert Webster, virusolog la Spitalul din Memphis si coautor al studiului publicat in revista. " Atat timp cat virusul se extinde printre pasari, el va reprezinta o amenintare continua", a completat cercetatorul. Vaccinul administrat pasarilor din China nu a fost eficient, din contra, a facilitat profilararea respectivei tulpine de virus printre cele 15 miliarde de pui, gaste si rate din tara, prin eliminarea tulpinelor mai slabe ale virusului.
"Imunizarea pasarilor stimuleaza de fapt raspandirea virusului in China", a declarat Henry Niman, prsedintele unei companii de cercetare virala care nu a fost implicat in proiect. Dintr-un raport de supraveghere s-a observat ca H5N1 are prevalenta mai mare in perioada iulie 2005 - iunie 2006 fata de anul precedent. Au fost investigate 53 220 de pasari dintre care 2,4% erau pozitive, fata de 0,9% in anul precedent. Evolutia virusului ar trebui sa orienteze China spre reconsiderarea programului de vaccinare, au afirmat expertii.
Nu se stie inca daca vaccinul a fost ineficient sau au ramas pasari nevaccinate.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • hortensia_08 pe 2 Nov 2006, 20:46
    gripa aviara

    Am o intrebare, care cred ca framanta mai multa lume: oare e posibil sa ne confruntam, in viitorul apropiat, cu o pandemie de gripa aviara?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod