Romania are cele mai multe cazuri de tuberculoza din UE

Peste 150 de parlamentari reprezentand toate judetele tarii au fost invitati sa participe la un eveniment despre conttrolul mai bun si eficient al infectiei cu HIV/SIDA si tuberculoza, dpua boli care constituie probleme foarte importante de sanatate publica in lume si in Romania.
Fiecare al treilea caz de tuberculoza din Uniunea Europeana provine din Romania, care este tara UE cu cele mai multe cazuri de boala. La 19 ani de la momentul in care Romania era declarata tara cu cel mai mare numar de copii cu HIV/SIDA, epidemia cu HIV continua sa fie o amenintare importanta, in lipsa unor masuri durabile de prevenire si a unor programe de suport si integrare a celor 9.669 de persoane care traiesc cu HIV/SIDA – in marea majoritate tineri 17-24 de ani. Nimeni nu este imun fata de HIV sau tuberculoza, ambele infectii putand afecta orice persoana, indiferent de mediul din care provine, statutul social si economic, nivelul de educatie, sexul, rasa sau religia acesteia.

Prevenirea este elementul cheie in controlul acestor boli, deoarece extinderea ambelor epidemii este rezultatul unor factori care nu tin de sistemul de sanatate, ci de un larg context social si economic, de stabilirea unor prioritati politice pe termen lung, de existenta suportului legislativ si nu in ultimul rand de atentia acordata grupurilor cu risc mare de infectare si transmitere mai departe a infectiei.


"Exista momente, ca acum, in care putem obtine rezultate mult mai bune fara a aloca resurse suplimentare importante, pur si simplu pentru ca stim care sunt punctele cheie unde trebuie sa actionam, stim ce trebuie sa facem si facem aceste lucruri. Mai tarziu efortul necesar pentru a obtine aceleasi rezultate poate fi mult mai mare, iar costul în bani si vieti omenesti poate fi de sute de ori mai ridicat. Prin acest eveniment, am vrut sa subliniem diferenta între “acum” si “ mai târziu”.
Acum exista organizatii si institutii care stiu ce trebuie sa faca, exista experienta care a demonstrat ce functioneaza si ce nu, exista toate conditiile sa putem controla si limita extinderea acestor infectii. Trebuie ca aceste organizatii si institutii sa fie sprijinite si lasate sa faca ceea ce stiu sa faca. Fiecare amanare se va masura in vieti irosite. De aceea, este imperios sa actionam acum, sa intelegem ca efortul investit acum va fi recompensat din plin in anii ce urmeaza"
, declara Silvia Asandi, General Manager Fundatia Romanian Angel Appeal.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod