Romania are cea mai mica rata de donatori de organe din Europa

Cu ocazia sarbatoririi celei de-a 3-a editii a Zilei Transplantului in Romania, 10 ani de cand s-a infiintat Societatea de transplant din Romania, Romtransplant, s-a discutat despre situatia transplanturilor si a donatorilor di Romania si nu numai

Transplantul este singurul tratament care poate salva vietile pacientilor ajunsi in stadiu terminal al unor boli de ficat, inima sau plamani. In urma unui sondaj de opinie (facut de Grupul de Studii Sociale in perioada de 10-15 aprilie, in mediul urban) realizat pe un esantion de 1075 de persoane cu varsta peste 18 ani s-a aratat ca doar 12,9% dintre persoanele intervievate ar fi dispuse sa doneze organe dupa moarte.
De asemenea 11,1% sunt foarte dispusi sa doneze organele unei rude, fara a cunoaste dorinta acesteia, iar 65,3% sustin introducerea "consimtamantului prezumat" in Romania. Consimtantul prezumat presupune prelevarea organelor fara a se tine cont de dorinta familiei, daca persoana decedata nu a lasat niciun document scris prin care sa declare ca nu este de acord cu donarea.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod